Marko Boko i Jelena Miloš/ Foto: A.K.Marko Boko i Jelena Miloš/ Foto: A.K.Izmjene i dopune Zakona o doprinosima, koje se donose naglo, nepromišljeno i neutemeljeno, mogu imati mnoge štetne posljedice na tržište rada i državni proračun, poručili su danas iz MMH i BRID-a na konferenciji za medije, održanoj ispred Sabora. 

Povodom saborske rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima, koja se provodi po hitnoj proceduri, Mreža mladih Hrvatske (MMH) i Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) jutros su ispred Hrvatskog sabora upozorili na posljedice usvajanja izmjena i dopuna Zakona. Kako navode, oštro se protive nagloj, nepromišljenoj i neutemeljenoj izmjeni Zakona za koju smatraju da može imati mnoge štetne posljedice na tržište rada i državni proračun.

"Riječ je o prijedlogu prema kojem će poslodavci koji zaposle mladu osobu uz ugovor na neodređeno biti u narednih pet godina oslobođeni plaćanja bruto dva udjela doprinosa uz plaću. Taj udio izdvaja se za fond zdravstvenog osiguranja, fond za isplatu naknada za nezaposlene i zaštitu na radu, namijenjene odreda važnim javnim potrebama. Smatramo da je riječ o inicijativi koja ne adresira ključne uzroke problema i da se time fokus stavlja na skupine mladih koji su u komparativno povoljnijem položaju na tržištu, pri čemu nipošto ne govorimo da ni u tom području nema problema. Međutim, problemi onih najugroženijih, a to je skupina NEET, odnosno mladi koji nisu u radnom odnosu, procesu obrazovanja ili edukacije, koji se spominju u samom obrazloženju najavljenih izmjena i dopuna od njih neće posebno profitirati", izjavio je predsjednik MMH Marko Boko.

"Možemo reći da je fokus ove mjere promašen i da se Vlada želi poigrati statistikama, a ne se baviti pravim problemima. Činjenica je da ovi Prijedlozi izmjena i dopuna nemaju nikakvu analitičku podlogu, tj. ne postoje jasne brojke i pokazatelji koji bi ukazali da je hitna procedura potrebna. Uz sadržajne probleme, osim što se unosi razdor između same populacije nezaposlenih mladih, može stvoriti probleme i na međugeneracijskoj razini, tj. otvara mogućnost supstitucije zaposlenika starijih od trideset godina zbog koristi koje poslodavac može ostvariti oslobađanjem plaćanja doprinosa", dodaje Boko.

MMH i BRID: Naglašavaju kako će se ovim Zakonom omogućiti poslodavcima lakše "preotimanje" mladih radnika koji su već dovoljno educirani od strane drugog poslodavca i to upravo zbog koristi koje pruža oslobađanje plaćanja doprinosa.

Naglašavaju kako će se ovim Zakonom omogućiti poslodavcima lakše "preotimanje" mladih radnika koji su već dovoljno educirani od strane drugog poslodavca i to upravo zbog koristi koje pruža oslobađanje plaćanja doprinosa. "Opet dolazimo do tržišne nepravde, ali i do prestanka ulaganja u obrazovanje mladih od strane samih poslodavaca, što vodi ''utrci prema dnu", poručuju iz MMH i BRID-a.

"Želimo istaknuti da podržavamo stabilnije i dugoročno zapošljavanje preko instance ugovora o radu na neodređeno, međutim ovo nije način na koji se to radi. Jedini način na koji se to može sustavno i temeljito napraviti jednako za sve radnike je zapravo preko instance Zakona o radu.Upravo je taj Zakon Vlada izigrala s posljednjim izmjenama, dodatno fleksibilizirala radne odnose, uvela ugovore na određeno koji se mogu sklapati više puta i opetovano, a sada tvrdi da zbog preporuka Europske komisije želi uvesti dugoročniji i stabilniji rad preko ugovora na neodređeno. Smatramo da je to prodavanje magle, skupljanje jeftinih političkih bodova. Umjesto da se poduzmu ozbiljniji koraci koji bi mogli realnije utjecati na tržište rada, poduzimaju se ovakve kozmetičke izmjene koje nemaju nikakvu važnost", izjavila je Jelena Miloš iz BRID-a.

Kako ističu, uz sadržajne nedostatke uočili su i brojne proceduralne. Naglašavaju da ove izmjene i dopune Zakona o doprinosima ne bi trebale ići u hitnu saborsku proceduru zbog nedostatka analitičke podloge, izostanka Procjene učinaka propisa, kao i Procjene učinka na proračun, ali i nedostatka javne rasprave, tj. javnog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću. Također dodaju kako je, kao i u većini stvari, uskraćeno pravo na mišljenje skupine koju donošenje izmjena i dopuna najviše pogađa.

"Oštro se protivimo takvom načinu donošenja odluka i ovim putem pozivamo Vladu i Sabor da odustanu od hitne procedure. MMH i BRID ne mogu stati iza prijedloga zakona koji narušavaju odnose među socijalnim skupinama jer smo organizacije koje zagovaraju solidarnost na općedruštvenoj razini", poručuju iz MMH i BRID-a.

 

<
Vezane vijesti