Usporedbom tri projekta golf resorta u Hrvatskoj dolazi se do zaključka: projekt na Srđu je bar deset puta veći od sličnih projekata

Uz golf terene na Srđu investitor želi sagraditi deset puta više vila i deset puta više apartmana nego što ih je primjerice sagrađeno uz golf resort Kempinski u Istri. U usporedbi s drugim golferskim projektom, Barbarigom, projekt na Srđu djeluje još glomaznije. U Barbarigi se predviđa gradnja devet puta manje vila i nijedan apartman. 

"Usporedbom tri projekta golf resorta u Hrvatskoj dolazi se do jednostavnog zaključka: projekt na Srđu je bar deset puta veći od sličnih projekata", ističe Đuro Capor iz inicijative Srđ je naš.

Do ovako velike kvadrature izgradnje na Srđu došlo je nakon afere s izmjenama županijskog prostornog plana koja još čeka sudski rasplet. Naime, prostorni plan županije predviđao je na Srđu 2003. godine tri golf terena na sto hektara. Nakon izmjena županijskog plana u vrijeme Sanaderovog Povjerenika za Dubrovačko-neretvansku županiju, obuhvat projekta je narastao na 310ha. Zbog nezakonitosti ovih izmjena više je dubrovačkih udruga još 2006. godine podnijelo tužbu Ustavnom sudu. Ustavni je sud tužbu prebacio Upravnom sudu, koji još uvijek nije donio presudu.

graf.jpg

"Sada nam se podvaljuje tobože isti projekt s jednim i pol golf terenom na 310 hektara. Zapravo golf tereni su se smanjili upola, a vile i apartmani su deset puta narasli. Kvadratura izgradnje vila i apartmana o kojoj odlučujemo na referendumu dostatna je da u njoj može živjeti stanovništvo čak četiri Nove Mokošice. Investitor namjerava jeftino doći do 81 hektara državnog zemljišta na kojem su u prijedlogu Urbanističkog plana uređenja ucrtani apartmani i velik dio vila", smatra Capor. Upravo se o Urbanističkom planu uređenja građani Dubrovnika sutra imaju prilike izjasniti na referendumu. 

Capor podsjeća kako je uz podršku od strane cijelog niza političara projekt u deset godina s  osamdeset milijuna eura narastao na 1,2 milijarde. "Vrhunski golf teren može se izgraditi za iznos od sedam do deset milijuna eura. Iza naziva golf projekta skriva se  sto puta veći nekretninski biznis prodaje vila i apartmana, ono što dubrovačkom turizmu najmanje treba, kuće popit onih na Ivanici poredane po Srđu", zaključuje Capor te poziva građane Dubrovnika da sutra izađu na referendum.

Ključne riječi: Srđ je naš, Srđ
<
Vezane vijesti