zarez_2.jpgDanas je na Trgovačkom sudu u Zagrebu održano prvo ročište u predmetu u kojem Republika Hrvatska, zastupljene po zagrebačkom županijskom DORH-u, od trgovačkog društva Druga strana d.o.o. traži povrat sredstava u iznosu od 1,2 milijuna kuna. Tako je afera Zlatarovo zlato, o kojoj smo na H-Alteru detaljno pisali prije dvije godine, počela zadobivati i svoj sudski epilog.

Doznali smo uglavnom to da DORH, nakon pokušaja mirenja, u cijelosti ostaje kod tužbenog zahtjeva za povrat 1,2 milijuna kuna zajedno sa Predmet je bio dodijeljen sutkinji Mariji Jurdana kojoj je trebalo više od godinu dana da zakaže prvo ročištezakonski pripadajućim zateznim kamatama.

Odvjetnik Druge strane Božidar Feldman rekao je da on i njegova stranka smatraju kako se ovaj predmet ne može svoditi isključivo na pravna pitanja. Mirno rješenje spora nije uspjelo zato što je njegova stranka ponudila "otplatu djelomičnog duga uz prosječni diskont po kojemu Ministarstvo financija otpisuje porezne i ostale dugove predstečajnim dužnicima", ali takav prijedlog DORH nije prihvatio. Odvjetnik Feldman je predložio pozivanje Andree Zlatar Violić, bivše ministrice i suvlasnice Druge strane u svojstvu svjedoka, kao i slanje zahtjeva Ministarstvu kulture za dostavu svih odluka kulturnog vijeća za knjigu, nakladništvo i časopise od 2009. do 2013, s prijedlozima za financiranje časopisa. Sutkinja Marija Jurdana pristala je na oba odvjetnikova prijedloga.

Da podsjetimo, nakon što je Ministarstvo kulture smanjilo časopisu Hrvatsko slovo državnu potporu na natječaju za javne potrebe u kulturi sa ŽDO je 21. studenoga 2013. dostavio Drugoj strani zahtjev za mirno rješenje spora radi potraživanja iznosa od 1.200.000,00 kn s pripadajućim zakonskim zateznim kamatama. Druga strana nije prihvatila zahtjev 600 000 kuna u 2011. na 400 000 kuna u 2012. godini (a potpora toj tiskovini nastavila je padati na 300 000 kn u 2013. pa na 250 000 kn u 2014. i 2015. godini), njegov nakladnik, Hrvatsko slovo d.o.o., prijavio je tadašnju ministricu Andreu Zlatar Violić Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Osnova za prijavu bila je u člancima 16. i 17. Zakona o sprečavanju sukoba interesa; naime, ministrica kulture debelo je bila zagazila u svoj mandat, a da je ostala u statusu suvlasnice Druge strane u udjelu 6,67 posto tvrtke. Članak 16. nalaže dužnosnicima koji imaju 0,5 posto i više dionica, odnosno udjela u vlasništvu, da za vrijeme obnašanja javne dužnosti prenesu svoja upravljačka prava na temelju udjela u kapitalu društva na drugu osobu. Članak 17. zabranjuje poslovnim subjektima u kojima dužnosnik ima 0,5 posto ili više udjela u vlasništvu stupanje u poslovni odnos s tijelom javne vlasti u kojem dužnosnik obnaša dužnost. Osim što je bila suvlasnica Druge strane, Zlatar Violić je sve do početka obnašanja ministarske funkcije bila i jedina članica uprave, odnosno direktorica te tvrtke. 

Usprkos tim nalozima i zabranama, Druga strana d.o.o. stupila je u poslovni odnos s Ministarstvom kulture na način da je na natječajima za javne potrebe u kulturu 2012. i 2013. godine dobila najveće potpore, u ukupnom iznosu od 1,2 milijuna kuna za publiciranje dvotjednika za kultruna i društvena pitanja Zarez.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je 24. travnja 2013. godine postupak za utvrđivanje sukoba interesa ministrice Zlatar Violić, a 20. lipnja iste godine odlučilo je o postojanju sukoba interesa: "Propustom prenošenja upravljačkih prava na temelju udjela u U odgovoru na tužbu Druga strana se  u cijelosti usprotivila tužbi i tužbenom zahtjevuvlasništvu (kapitalu) trgovačkog društva Druga strana d.o.o. na drugu osobu ili posebno tijelo... dužnosnica Andrea Zlatar Violić prekršila je članak 16. st. 1. Zakona o sprečavanju sukoba interesa", pisalo je u odluci.  "Stupanjem u poslovni odnos trgovačkog društva Druga strana, u kojem dužnosnica Andrea Zlatar Violić obavlja dužnost ministrice kulture, prekršen je članak 17. st. 1. Zakona o sprečavanju sukoba interesa."

Povjerenstvo je ministrici Zlatar Violić naplatilo 15 tisuća kuna globe, a predmet je dostavilo zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu na daljnje postupanje radi utvrđivanja ništetnosti pravnog posla. Pred ŽDO bio je postavljen zadatak da od Druge strane naplati 1,2 milijuna kuna koje mu je Ministarstvo kulture uplatilo u okolnostima pod kojima su uplate bile protivne Zakonu o sprečavanju sukoba interesa.

ŽDO je 21. studenoga 2013. dostavilo Drugoj strani zahtjev za mirno rješenje spora radi potraživanja iznosa od 1.200.000,00 kn s pripadajućim zakonskim zateznim kamatama. Druga strana nije prihvatila zahtjev za mirnim rješenjem, pa je 11. ožujka 2014. ŽDO podnijelo tužbu Trgovačkom sudu u Zagrebu radi utvrđenja ništetnosti pravnog posla i isplate. U odgovoru na tužbu Druga strana se  u cijelosti usprotivila tužbi i tužbenom zahtjevu.

Predmet je bio dodijeljen sutkinji Mariji Jurdana kojoj je, kako vidimo, trebalo više od godinu dana da zakaže prvo ročište.

Redakcija Zareza tvrdi da, prema njezinim spoznajama, u ovim protuzakonitim postupcima "nije bilo pogodovanja ili zloupotrebljavanja javnog interesa". Stav redakcije, iznesen u svibnju 2013. bio je da se radi o "teorijama s rubova pameti o Zarezovom interesnom organiziranju". Kao širi kontekst takvih "teorija" Zarezova redakcija ponudila je, tada aktualne, najave o "prekrajanju medijskih zakona u Ministarstvu kulture" i s Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa na dnevnom redu sutrašnje sjednice ima donošenje odluka o pokretanju čak triju novih postupaka za utvrđivanje različitih sukoba interesa bivše ministrice Zlatar Violićnjima u vezi "novu-staru neurozu koliki će komad budžetskog kolača netko dobiti, pa su se uslijed te neuroze sami zainteresirani akteri s medijske, tobože nezavisne, scene brže-bolje prihvatili posla da iz reda izguraju, tj. eliminiraju, svaku konkurenciju".

U intervjuu koji je krajem prošle godine dala sarajevskom Oslobođenju, na direktno pitanje o ministričinu sukobu interesa i "financijskoj aferi" koja se na nj nadovezala, Zarezova glavna urednica Marija Čačić rekla je da se ustvari "radi o slučaju koji je razmatralo Povjerenstvo za sukob interesa jer je suosnivačica Zareza i njegova prva glavna urednica do 2002. godine, postala ministrica kulture". Prema njezinu viđenju, o dodjelama sredstava na natječajima za javne potrebe "odlučuje stručno tijelo, a ne ministrica osobno nekakvim rojalnim dekretom".  "Ne znam koji su razlozi za razotkrivanje afere, osim što je watchdog uloga vjerojatno dio nekog projekta", tumačenje je koje je Čačić servirala bosanskohercegovačkoj javnosti.

Sudski postupak države protiv Druge strane za povrat nelegalno uplaćenih 1,2 milijuna kuna nije predstavljao zapreku da ista tvrtka i ove godine dobije najveću potporu na natječaju za javne potrebe, u iznosu od 550 tisuća kuna. "Četiristo brojeva Zareza prije svega govori o interesu i potrebi za takvom vrstom kulturno i društveno angažiranih novina (…) Mislim da možemo nabrojati niz relevantnih područja, prvenstveno iz humanistike, koja su se upravo na stranicama Zareza formirala kao obavezni dio teorijskog razmišljanja (…) Treba cijeniti upornost pojedinaca koja traje već više od petnaest godina (...) Zarez je maksimalni napor za kvalitetnim, kritičkim, jezično ispravnim tekstom s minimumom novca za njegovu proizvodnju. On je mjesto gdje možemo čuti glas koji se u mainstreamu nikada ne bi čuo, odnosno iz kojeg mainstream često crpi informacije o drugačijim pogledima na procese i fenomene u društvu", iznijela je svoj stav o Zarezovom doprinosu hrvatskoj kulturi i javnosti tadašnja ministrica Zlatar Violić, u intervjuu objavljenom uoči proglašenja ovogodišnjih rezultata natječaja za javne potrebe u kulturi.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na dnevnom redu sutrašnje sjednice ima donošenje odluka o pokretanju (ili nepokretanju) čak triju novih postupaka za utvrđivanje različitih sukoba interesa bivše ministrice Zlatar Violić.


 

aem_copy65921.jpg

Članak je objavljen u sklopu projekta "Vladavina prava" koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

<
Vezane vijesti