H-Alter
Sveučilište u Zagrebu, Foto: Unizg.hrSveučilište u Zagrebu, Foto: Unizg.hrKako su ukinute subvencije ECTS bodova studentima nastavničkih smjerova STEM područja.

Među potpisnicima otvorenog pisma koje je Sveučilišna platforma poslala članovima Senata Sveučilišta u Zagrebu (SuZg) našli su se i studenti integriranog studija povijesti i geografije. Njihovi problemi najviše se tiču odnosa između nastavničkih i istraživačkih smjerova. Naime, kako bi se stimulirao veći broj studenata na nastavničkim smjerovima STEM područja, Senat SuZg na redovnoj je sjednici 12. ožujka 2013. godine donio odluku o subvencioniranju ECTS bodova na navedenim smjerovima, tako da su studenti plaćali 50% cijene ECTS boda.

Kako stoji u otvorenom pismu, "ovom odlukom je utvrđeno da STEM nastavnički smjerovi kojima je matični fakultet Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF) imaju pravo na subvenciju te je takva odluka donijela veliki pomak u razvoju tih područja, ali je u jednom dijelu bila manjkava – njome nisu obuhvaćeni STEM nastavnički smjerovi kojima PMF nije matični fakultet. Tako ste imali primjer da studenti koji studiraju 'integrirani preddiplomski i diplomski studij geografije i povijesti smjer: nastavnički' (PMF matični fakultet) imaju pravo na tu odluku, a studenti na smjeru 'integrirani preddiplomski i diplomski studij povijesti i geografije smjer: nastavnički' (Filozofski fakultet matični fakultet) nemaju pravo na tu subvenciju iako su im programi u suštini jednaki".

"Iako je većina profesora otpočetka pohvalila tu odluku o subvencioniranju 50% cijene ECTS boda, pa čak je i rektor Bjeliš i Boras pozdravio takvu odluku, odjednom je bez ikakvog obrazloženja došlo do ukidanja iste", istaknuo je jedan od studenata.

Iako je spomenuta odluka imala velikih nedostataka, najveći šok nastupio je tek 15. rujna 2015. godine kada je Senat Sveučilišta donio Privremenu odluku vezanu uz doznačavanje i trošenje sredstava subvencija participacija školarina te sufinanciranje materijalnih troškova u nadolazećoj akademskoj godini. U toj je odluci navedeno da se cijena ECTS boda računa tako da se iznos maksimalne participacije podijeli sa 60, no ni u jednom se dijelu ne spominje što je sa subvencijom STEM nastavničkih smjerova. Tada se na sjednici Senata na to osvrnuo i profesor Marijan Herak, predsjednik Vijeća prirodoslovnog područja istaknuvši "činjenicu da se iz Privremene odluke nigdje ne može vidjeti jedan od tri cilja koja su navedena u Odluci Vlade, a koji se tiče stimuliranja visokih učilišta na povećanje broja studenata upisanih u STEM područja. U nastavku profesor navodi da bi ipak u Privremenoj odluci trebalo definirati da ista vrijedi do okončanja pregovora s Ministarstvom". Međutim, rektor Damir Boras je na toj sjednici utvrdio "da treba poticati upisivanje studijskih programa iz STEM područja, ali da se Privremenu odluku ne može u tom smjeru mijenjati" te je ona na koncu prihvaćena samo s dva suzdržana glasa.

Shodno tome, zaključci iz Privremene odluke odmah su stupili na snagu što je izazvalo veliki šok u studentskoj zajednici. Stoga smo porazgovarali sa studentima integriranog studija povijesti i geografije koji su htjeli ostati anonimni jer u protivnom, kako ističu, "moguće je da budu 'linčovani' od strane određenih profesora".

"Iako je većina profesora otpočetka pohvalila tu odluku o subvencioniranju 50% cijene ECTS boda, pa čak je i rektor Bjeliš i Boras pozdravio takvu odluku, odjednom je bez ikakvog obrazloženja došlo do ukidanja iste", istaknuo je jedan od studenata osvrnuvši se na donošenje nove i ukidanje stare odluke o subvenciji.

Nadodao je kako je "to izazvalo veliku zbunjenost u studentskim službama, a nažalost je sve išlo na štetu studenata. Primjerice, studenti koji su platili ECTS bodove po dotadašnjoj odluci o subvenciji bili su pozivani od referade da moraju uplatiti preostali iznos. I tu se opet postavlja pitanje i nikome nije jasno je li se smjela takva odluka primijeniti retroaktivno ili su studenti trebali plaćati prema staroj odluci, budući da se radilo o prijašnjoj akademskoj godini u kojoj nova Privremena odluka još nije stupila na snagu".

Ukidanjem subvencije ne dovode se u pitanje samo studenti povijesti i geografije, već studenti svih nastavničkim smjerova u STEM području, kojih je ionako, po statistikama jako malo, a ukidanje jedne od važnijih beneficija zasigurno neće privući veći broj upisnika.

Važno je nadodati kako se ukidanjem subvencije ne dovode u pitanje samo studenti povijesti i geografije, već studenti svih nastavničkim smjerova u STEM području, kojih je ionako, po statistikama jako malo, a ukidanje jedne od važnijih beneficija zasigurno neće privući veći broj upisnika. S druge strane, takve okolnosti ugrožavaju i studentski standard. Uzmemo li u obzir činjenicu da, prema istraživanju Eurostudent, 44% studenata u Hrvatskoj radi uz studij, još jedan financijski teret koji im je povlačenjem subvencije stavljen na leđa, definitivno nije ohrabrujuća činjenica. Čini se malo kontradiktorno da se najviše "rezanja" provodi nad najdeficitarnijim smjerovima dok bi se u normalnim okolnostima upisi na takve smjerove zapravo trebali stimulirati.

Na pitanje zašto se nitko od studenata nije pobunio protiv odluke koja je ukinula subvenciju, jedan od studenata je istaknuo da pri svakom odsjeku na PMF-u postoje klubovi studenata. Međutim, njihove su aktivnosti financirane od strane Sveučilišta i Fakulteta pa bi, prema riječima studenata, "bilo kakva pobuna rezultirala drastičnim rezanjem financija, što bi im svakako onemogućilo nesmetano funkcioniranje".

Navedeni problemi javnosti su uvelike nepoznati jer osim otvorenog pisma, ni studenti ni profesori PMF-a nisu istupali i govorili o ovoj tematici, bar ne javno, što nam kažu i studenti povijesti i geografije: "Neki profesori su stali uz studente, međutim, samo u neformalnome razgovoru su pohvalili otvoreno pismo i ono što smo napisali u njemu dok su određeni profesori bili žestoko protiv bilo kakvog istupanja u javnosti".

I ovaj slučaj još je jedan dokaz nezadovoljstva studenata Sveučilišta u Zagrebu, doduše nešto manje poznat, no ne i zanemariv. Ono što je studente ovdje najviše zasmetalo, a kao i na drugim sastavnicama, jest upravo donošenje odluka koja direktno ugrožavaju njihova prava, a istovremeno bez ikakvih pripadajućih pravovaljanih objašnjenja.


Dragi čitatelji i čitateljice, ovaj tekst je napisan volonterski. Ako vam se sviđa ovo što čitate i želite podržati naš daljnji rad, možete nam pomoći svojom donacijom i/ili proširiti riječ među svojim prijateljima. Solidarno za slobodno novinarstvo i veliko hvala svima.
Ključne riječi: sveučilište u zagrebu, studenti
<
Vezane vijesti