Foto: S.O.S. za JadranFoto: S.O.S. za JadranInicijativa S.O.S. za Jadran danas je u Splitu okupila predstavnike i predstavnice okolišnih organizacija i građanskih inicijativa iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Albanije i Italije s ciljem pokretanja zajedničke platforme za zaštitu Jadrana od naftnog zagađenja.

Budući da se sve navedene zemlje suočavaju s istim scenarijima koje im serviraju političke elite i naftne korporacije, odlučeno je da se pokrene zajednička borba za očuvanje cijelog Jadranskog mora od uništenja.

"Prijetnje Jadranu s kojima se suočavamo nadilaze nacionalne granice i uspješno se mogu riješiti samo na međunarodnom nivou jer Jadran je jedan, zajednički, i njegova dobra možemo koristiti isključivo na način da istodobno zajedno štitimo ekološke procese i sustave", rekao je biolog Mosor Prvan iz Udruge Sunce iz Splita.Najnovija anketa pokazuje kako je točno pola građana i građanki protiv bušenja Jadrana, a nešto više od trećine za. Prije godinu dana situacija je bila obrnuta

Istom retorikom koriste se vlade u svim jadranskim zemljama, naglasio je Mattia Lolli iz talijanske okolišne udruge Legambiente.

"U Hrvatskoj vam kažu kako morate krenuti u bušenje nafte jer mi radimo isto u Italiji, a u Italiji nam kažu kako mi to moramo raditi jer to i Hrvatska čini. Ono što vam ne govore jest da u Italiji postoji veliki pokret protiv naftnih bušotina koji okuplja ne samo okolišne udruge, već i lokalne institucije, ribare, poljoprivrednike, crkvu i mnoge druge. Kao rezultat, na prosvjedima se okuplja preko 60 000 ljudi", istaknuo je Lolli.

Mobilizacija građana i građanki u Italiji ima konkretne rezultate. Zahvaljujući pritisku i radu talijanskog pokreta protiv naftnih bušotina, 10 regionalnih vlada podnijelo je zahtjeve za nacionalni referendum, traže izmjene štetnih zakona i već su poslali pritužbe Europskoj komisiji.

S druge strane, u Crnoj Gori javnost uopće nije informirana o planovima njihove vlade po pitanju Jadrana. 

"Proces istraživanja i eksploatacije nafte iz Jadrana odvija se na isti način u svim zemljama, krajnje netransparentno i bez adekvatnog informiranja javnosti. Onog trenutka kada građani i građanke počnu dobijati pravu informaciju o uticaju naftnih istraživanja na njihovo zdravlje i životnu sredinu, njihovo mišljenje se bitno mjenja što pokazuju i najnovija istraživanja", kazala je Nataša Kovačević iz crnogorske udruge Green Home.

Koalicija S.O.S. za Jadran naručila je anketu o temi nafte u Jadranu koju je sredinom listopada provela agencija Ipsos Puls na uzorku od 1000 ispitanika/ca iz cijele Hrvatske. Na pitanje "jeste li za ili protiv istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu?" protiv se izjasnilo 49,4% građana/ki, za 37,9% dok 12,7% ne zna.

Posebno protivljenje izrazili su ispitanici iz Dalmacije gdje je odnos 56% protiv bušenja, a 31% za.

anketa.png

"Najnovija anketa pokazuje kako je točno pola građana i građanki protiv bušenja Jadrana, a nešto više od trećine za. Prije godinu dana Prijetnje Jadranu s kojima se suočavamo nadilaze nacionalne granice i uspješno se mogu riješiti samo na međunarodnom nivou jer Jadran je jedan, zajedničkisituacija je bila obrnuta. Ono što se u međuvremenu dogodilo je informiranje građana i građanki o ovoj temi uz pomoć udruga, ali i drugih inicijativa i istaknutih pojedinaca. Ovaj rezultat pobjeda je svih nas", zaključio je Zoran Tomić, voditelj Greenpeace-a u Hrvatskoj.

Koalicija S.O.S. za Jadran poziva sve na večerašnji događaj Feštom protiv bušenja koji uključuje izložbu pobjedničkih fotografija s natječaja Ko to more platit. Fešta će se održati u klubu Quasimodo (Gundulićeva 26) u Splitu s početkom u 20 sati.

Ključne riječi: Jadran, more, bioraznolikost
<
Vezane vijesti