antifasizam_copy50329.jpgNakon što je Ivan Tepeš, potpredsjednik Hrvatskog sabora, prozvao Antifašističku ligu i Documentu za nereagiranje na fašističke ispade u Srbiji, Antifašistička liga priopćenjem je podsjetila Tepeša na osude povijesnog revizionizma, kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji.

Priopćenje Antifašističke lige Hrvatske prenosimo u cijelosti.

Ivan Tepeš, potpredsjednik Hrvatskog Sabora i predsjednik HSP AS danas je preko svog Facebook profila javno prozvao između ostalih Zorana Pusića, predsjednika Antifašističke lige RH kao i Documentu - Centar za suočavanje s prošlošću u vezi osude incidenta na utakmici futsal reprezentacija Hrvatske i Rusije u beogradskoj Areni, kada su navijači Srbije na tribinama izvjesili ogroman transparent sa slikom četničkog vojvode Momčila Đujića. Pri tom je spomenutim organizacijama imputirao "dvostruka mjerila" i nevoljkost u osudi postupaka koji, kao i navedeni događaj, svjedoče fašizaciji susjedne nam Srbije.

U nastavku podsjećamo javnost na neke od reakcija Antifašističke lige RH kao i Documente - Centra za suočavanje s prošlošću koje demantiraju današnje klevete Ivana Tepeša.

Antifašistička liga je u svibnju prošle 2015. godine javnim pismom reagirala na rehabilitaciju Draže Mihajlovića, odlukom Višeg suda u Beogradu, pri tom istaknuvši kako taj potez "predstavlja izravni čin povijesnog revizionizma i negira karakter te moralni izbor istinske antifašističke borbe koju su narodi bivše Jugoslavije zajednički vodili protiv okupatora i domaćih kolaboracionista, među njima i četnika. Pored toga, na ovaj način oduzeto je dostojanstvo nedužnim žrtvama četničkih zločina, dok je istovremeno iznova potencirano nepovjerenje među narodima i svim post-jugoslavenskim zemljama".

Predstavljanje Antifašističke lige RH organizirano je i 21. listopada 2015. u Beogradu kada je Vesna Teršelič, voditeljica Documente - Centar za suočavanje s prošlošću, upozoravajući na povijesni revizionizam izjavila sljedeće:

"I u Hrvatskoj i u Srbiji, u cijeloj Europi se dekonstruira slika o Drugom svjetskom ratu i zamjenjuje se jednom lažnom, u kojoj u središtu nisu više oni koji su bili u narodnooslobodilačkom otporu, nego se iznenadno, tu u središtu nalaze ljudi kao Draža Mihajlović ili Milana Nedića koji se rehabilitiraju ..." 

<
Vezane vijesti