Foto: wikipediaFoto: wikipediaIstraživanje stavova građana Velike Gorice o lokalnim politikama gospodarenja prirodnim resursima, transparentnosti lokalne uprave i otvorenosti za sudjelovanje građana te važnosti participativnog upravljanja javnim resursima pokazalo je kako ispitanici najvećim dijelom ne sudjeluju u različitim oblicima političkih i društvenih akcija.

Istraživanje je provedeno u ožujku u sklopu projekta Participativno upravljanje prirodnim resursima (#suDjelujVG), na slučajnom uzorku od 500 punoljetnih građana putem telefonskog anketiranja, a pokazuje da ako ispitanici participiraju, onda je to uglavnom putem donacija ili peticija za određenu društvenu ili političku aktivnost. Javno izražavanje stavova putem prosvjeda, sudjelovanja na političkom skupu ili u medijima ne dolazi u obzir za više od njih polovicu.

Ipak, pokazuje istraživanje, više od 50 posto spremno je uključiti se u javnu raspravu vezanu za rješavanje pojedinih problema na području zaštite okoliša i prirode mada ih je samo 4 posto aktivan član u nekoj od lokalnih zelenih udruga. Toliko ih je aktivno uključeno i u rad svog mjesnog odbora dok ostali uglavnom ne vide razlog zašto bi se uključili jer se toga uopće nisu dosjetili ili nemaju vremena. Posljedično, većina ispitanika nije ni dovoljno upoznata s radom svog mjesnog odbora.

stavovi_vg.jpg

Također, većina ispitanika nije upoznata s načinom na koji način državna i lokalna vlast gospodare prirodnim resursima na području Grada Javno izražavanje stavova putem prosvjeda, sudjelovanja na političkom skupu ili u medijima ne dolazi u obzir za više od polovicu ispitanikaVelika Gorica. S obzirom na relativno slabu upoznatost s projektima i aktivnostima koji se odnose na razvoj Velike Gorice ne iznenađuje podatak da više od polovice ispitanika smatra kako ih lokalna vlast ne informira dovoljno o svome radu.

Građani Velike Gorice u najvećoj mjeri imaju pozitivno mišljenje o svojoj lokalnoj zajednici, ljudima i samom području Grada Velika Gorica. Sviđaju im se prirodne ljepote ovog kraja, smatraju da je društveni, kulturni, i zabavni život bogat i zanimljiv, ekonomska situacija povoljnija nego u ostatku Hrvatske, ukratko da je Velika Gorica prekrasno mjesto za život. Također, više od trećine ispitanika smatra da mlada osoba ima dovoljno mogućnosti u Velikoj Gorici za ostvarenje uspješne i sigurne budućnosti.

aem_copy60385.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
Ključne riječi: resursi, javna uprava
<
Vezane vijesti