Foto: Steve RhodesFoto: Steve RhodesPrema podacima sakupljenim istraživanjem reporterke Danke Derifaj za potrebe emisije Potraga te novinarke Mašenjke Bačić napravljena je interaktivna karta dostupnosti medicinske usluge prekida trudnoće u Hrvatskoj. Na interaktivnoj karti moguće je pristupiti podacima 27 javnih bolnica u Hrvatskoj koje vrše uslugu abortusa te dobiti uvid u informacije poput broja specijalista/kinja u određenoj bolnici, broja priziva savjesti i okvirne cijene postupka pod općom anestezijom.

Interaktivna karta dostupna je ovdje.

Prema dostupnim podacima moguće je uočiti da je abortus najnedostupniji u sjeveroistočnom dijelu Hrvatske gdje postoji najveći broj bolnica u kojima su svi/e specijalisti/kinje uložili/e priziv savjesti. Pobačaj stoga, prema podacima, uopće nije moguće obaviti u Vinkovcima, Našicama, Požegi i Virovitici.Cijena prekida trudnoće, također vidljiva na karti, varira diljem Hrvatske, ali se u prosjeku kreće oko 2500 kn

Također, od 20 dostupnih specijalista/kinja, njih 20 je uložilo priziv savjesti i u zagrebačkom Svetom Duhu, dok je u drugim bolnicama u gradu pobačaj ipak službeno dostupan uz tek nekoliko liječnika/ca po bolnici s uloženim prizivom.

S druge strane, priziv savjesti nije uložio niti jedan liječnik/ca specijalist/kinja u Vukovaru, Karlovcu, Ogulinu, Rijeci, Puli, Gospiću i Kninu.

Cijena prekida trudnoće, također vidljiva na karti, varira diljem Hrvatske, ali se u prosjeku kreće oko 2500 kn. Najskuplji su Dubrovnik i Rijeka s okvirnom cijenom od 3000 kn, dok je najjeftiniji abortus moguće obaviti u Bjelovaru za 1870 kn. Slijede Sisak, Zabok, Varaždin i Čakovec koji prekid trudnoće naplaćuju okvirno 2000 kn.

Karta je također povezana sa statistikama iz ljetopisa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o broju medicinski induciranih prekida trudnoće po županijama u 2017. godini.

<
Vezane vijesti