djeca_copy70936.jpgNakon što je zahvaljujući građanskoj inicijativi Pomozimo djeci s invaliditetom početkom 2015. konačno oformljeno jedinstveno tijelo za vještačenje, sedam mjeseci kasnije i dalje im stiže niz prigovora na rad tijela čime se direktno ugrožavaju prava osoba s invaliditetom.

"U našim zahtjevima iz prosinca 2012. godine traženo je objedinjavanje raznih komisija u jedinstveno tijelo pred kojim bi dijete s teškoćama ili osoba s invaliditetom mogla obaviti sva vještačenja radi ostvarivanja raznih prava. Početkom 2015. stupanjem na snagu Zakona o Kršenjem rokova i problemima koji nastaju zbog kašnjenja se direktno ugrožavaju prava osoba s invaliditetom, roditelja i djece s teškoćama.Jedinstvenom tijelu vještačenja (JTV) stekle su se pretpostavke za ostvarenje ovog zahtjeva. Sedam mjeseci nakon što je s radom počelo Jedinstveno tijelo vještačenja , stižu nam i dalje prigovori roditelja djece s teškoćama u razvoju s područja cijele Hrvatske u kojima se navodi niz problema u svezi rada komisije", navode iz inicijative.

Dodaju kako se mjesecima čeka poziv za vještačenje, a u međuvremenu se obustavlja isplata prava stečenih starim rješenjima o invalidnosti - počevši od isplate uvećanog dječjeg doplatka pa do prava na invalidninu te prava na skraćeno radno vrijeme.

Također ističu kako su u veljači bili na sastanku u Zavodu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje gdje su dobili čvrsta obećanja da će se problemi prilagodbe sustava i smanjivanje vremena čekanja na poziv za vještačenje djece s teškoćama i osoba s invaliditetom nastojati riješiti u što kraćem roku. Ali, rokovi se i dalje probijaju, a roditelji i djeca ostaju bez svojih prava jer nemaju nova rješenja temeljem kojih ostvaruju niz prava iz sustava.

"Prema našim informacijama JTV trenutno ima preko 20 tisuća neriješenih predmeta. Kršenjem rokova i problemima koji nastaju zbog kašnjenja se direktno ugrožavaju prava osoba s invaliditetom, roditelja i djece s teškoćama te apeliramo da se ovaj problem konačno riješi", zaključuju iz građanske inicijative Pomozimo djeci s invaliditetom.

Ključne riječi: osobe s invaliditetom, djeca
<
Vezane vijesti