Svaki bi građanin na jednom mjestu, u tri klika i uz samo jedno registriranje, mogao proći kroz sve državne institucije i dobiti dokument koji mu treba. Riječ je o projektu Središnji državni portal (Gov.hr). Priprema se također i Data.gov.hr, platforma koji bi sadržavala baze podataka svih tijela javne uprave.

Koncept je preuzet od britanske Gov.uk, jedne od najboljih stranica na svijetu, i trebao bi biti predstavljen za desetak dana.

Najavio je to Tomislav Vračić iz Ministarstva uprave na panel diskusiji Više od transparentnosti koju su povodom međunarodnog Dana otvorenih podataka u petak organizirale organizacije Code for Croatia, Rational International i udruga GONG.

Priprema se također i Data.gov.hr, platforma koji bi sadržavala baze podataka svih tijela javne uprave, koja će biti postavljena do ljeta. Informacije poput onih o proračunu, transportu, školstvu ili zdravstvu do onih o količini ugljičnog dioksida u Sisku, prema najavama, nalazit će se na platformi koja će objedinjavati baze podataka svih tijela javne vlasti, od lokalnih do državnih. Međutim, zasad je prikupljeno tek 68 baza podataka, dok je, kako je kazao Vračić, u Francuskoj ta platforma otvorena za javnost tek kad su prikupili 9 tisuća baza. Osim toga, dodao je, za sada ne postoje rokovi u kojima svako od tijela javne vlasti treba poslati svoje baze podataka, već bi ih Vlada tek trebala odrediti.

gong.hr.jpeg gong.hr.jpeg

"Iako su prema zakonu obavezni, 60 posto općina i 40 posto gradova nije objavilo proračun na godišnjoj razini", podatak je koji je iznijela Mihaela Bronić iz Instituta za javne financije, a koji ne budi nadu u ažurnost pojedinih tijela u slanju svojih baza podataka.

Bojan Opačak iz organizacije Rational International  najavio je da bi uskoro trebao biti gotov projekt izrade aplikacije Pitaj.to. Radi se o aplikaciji kojom bi se zaprimali zahtjevi građana za informacijom, te bi na njoj bila objavljena sva pitanja i odgovori, a bit će ponuđena Povjerenici za informiranje.

Jelena Berković iz GONG-a, ispričala je povjerenicu Anamariju Musu jer nije, iako najavljena kao panelistica, došla na skup. "Budući da je trenutno u tijeku rasprava o rebalansu proračuna, povjerenica se pokušava izboriti za sredstva da bi mogla kvalitetno raditi svoj posao. Naime, novi Zakon o pravu na pristup informacijama predviđa i inspektorski nadzor, ali u budžetu trenutno nedostaje novaca za zapošljavanje četiri inspektora", objasnila je Berković.

Za sada ne postoje rokovi u kojima svako od tijela javne vlasti treba poslati svoje baze podataka, već bi ih Vlada tek trebala odrediti

"Otvorenost javne uprave i fiskalna održivost su u korelaciji. Istraživanja su pokazala da vlade koje su otvorenije imaju manji dug. Razlog je jednostavan - u tim zemljama građani su educirani o proračunu te mogu pozvati vlast na odgovornost. Otvorenošću se smanjuje mogućnost korupcije i raste povjerenje u vlast," kazala je Mihaela Bronić iz Instituta za javne financije.

Kako spoj tehnologije i otvorene vlasti pomaže građanima u svakodnevnom životu, opisala je na primjeru nekoliko projekata Louise Crow iz britanske organizacije MySociety. "FixMyStreet je stranica na kojoj građani prijavljuju razne probleme u kvartu, a objavljuje se prijava, te da li je problem riješen. TheyWorkForYou je platforma koja prati rad britanskog parlamenta, i na njoj se na dnevnoj bazi objavljuju vijesti iz parlamenta i aktivnosti svakog zastupnika, dakle tko je za što glasao i slično. WhatDoTheyKNow je platforma na kojoj se zaprimaju zahtjevi za informaciju bilo kojem tijelu javne vlasti i objavljuju odgovori. Građani se u velikom broju koriste tim platformama, pa tako imaju i po 400 tisuća posjeta mjesečno", navela je Crow. Upravo prema projektu te organizacije nastala je slična platforma na razini Europske unije - AskTheEU.org.

Unatoč brojnim tehnološkim mogućnostima, ali i aplikacijama koje se mogu besplatno preuzimati, na primjeru proračuna glavnog grada, Miroslav Schlossberg iz organizacije HR Open izložio je na kojem stupnju stvari zapinju u Hrvatskoj. "Proračuni su najčešće u PDF ili drugim formatima koji nisu pretraživi, a takav je i onaj Grada Zagreba," objasnio je on. Dodao je da gradovi i lokalne uprave trebaju za početak otvoriti podatke, jer samo tako građani mogu doći do informacije, koja bi se ozatim mogla ponovno koristiti.

Ravnatelj Vladina ureda za udruge Igor Vidačak najavio je da će u sklopu Europskog socijalnog fonda oko 300 milijuna eura biti namijenjeno za, između ostalog, projekte vezane uz transformaciju javne uprave i veću transparentnost.


Članak je objavljen u okviru projekta Udruge za nezavisnu medijsku kulturu Pravo novinara na pristup informacijama, koji financira Balkan Trust for Democracy.

Ključne riječi: Pravo na pristup informacijama
<
Vezane vijesti