simicevic_1_tg.jpgNagrada za životno djelo pripala je Feđi Klariću, novinarkom godine proglašena je Elizabeta Gojan.

Povodom Međunarodnog dana slobode novinarstva danas su u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva dodijeljene godišnje nagrade i nagrada za životno djelo.

Nagrada Zagorka za istraživačko novinarstvo pripala je Sandri Veljković za članke o Arbitražnom sudu u Haagu. Nagradu za pisano novinarstvo dobio je Hassan Haidar Diab za reportaže iz ratom pogođenih zemalja Bliskog istoka koje je objavio u Večernjem listu. Nagradu za radijsko novinarstvo dobila je novinarka HR3 Ljubica Letinić za dokumentarac Zametnuta kartografija, a za televizijsko novinarstvo Maja Medaković s Nove TV za televizijski prilog o obitelji Basarac.

Elizabeta Gojan, novinarka godine (Foto: Hina)<br>
Elizabeta Gojan, novinarka godine (Foto: Hina)

Nagradu Žarko Kaić za snimateljski prilog na televiziji osvojila je ekipa RTL televizije za snimku izbjegličke krize korištene u dokumentarnom filmu Hrvatska: Put spasa?.

Nagradu Nikša Antonini za novinsku fotografiju dobio je Željko Lukunić (Pixell) za fotografiju prosvjeda ratnih veterana na Trgu svetog Marka.

Najboljim internetskim radom objavljenim prošle godine ocjenjivački odbor je proglasio serijal o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP) pod zajedničkim nazivom Utjecaj TTIP-a na Hrvatsku autora Hrvoja Šimičevića, koji je tijekom studenog i prosinca bio objavljivan na H-Alteru. Serijal je obuhvaćao članke Doktori za TTIPTTIP – u službi krupnog kapitala  i Hrvatska šutnja o TTIP-u. Serijalu pripada Hrvoje Šimičević: Posljednji put kada se išlo u šumu, 'heroji, mučenici i šehidi' nisu se najbolje provelijoš i intervju sa Ska Keller, predstavnicom Zelenih u Evropskom parlamentu koji je pod naslovom TTIP po glavi stanovnika izašao 7. siječnja 2016, ali se nagrada na njega ne odnosi jer HND-ov natječaj obuhvaća samo prethodnu kalendarsku godinu.

Nagrađeni rad bio je financiran sredstvima Ministarstva kulture namijenjenim novinarskim radovima u neprofitnim medijima. Ukinuvši prihode neprofitnim medjima iz raspodjele dobiti od igara na sreću, Vlada i Ministarstvo kulture ukinuli su i program financiranja novinarskih radova, koji je imao za cilj dubinsko istraživanja tema od javnog interesa – što je, sudeći prema priznanju koje je kolega Šimičević danas primio od novinarske struke, bio važan "doprinos" Orešković-Hasanbegovićeve garniture kvaliteti javnog informiranja. U svojem kratkom govoru okupljenim kolegicama i kolegama Šimičević je istaknuo da se neprofitni mediji nakon uskraćivanja financijskih sredstava neće ugasiti, ali da im predstoje gerilski Proglašenjem Utjecaja TTIP-a na Hrvatsku najboljim internetskim novinarskim uratkom u protekloj godini, H-Alter je postao najnagrađivaniji portal u Hrvatskoj oblici borbe, tojest "odlazak u šumu". "A posljednji put kada se išlo u šumu, 'heroji, mučenici i šehidi' se nisu najbolje proveli", pripomenuo je Šimičević.

Hrvoje Šimičević bio je član užeg H-Alterovog redakcijskog tima od 2012. do 2015. godine.

Proglašenjem Utjecaja TTIP-a na Hrvatsku najboljim internetskim novinarskim uratkom u protekloj godini, H-Alter je ujedno postao najnagrađivaniji portal u Hrvatskoj. Njegovi autori Vesna Kesić, Boris Rašeta, Ivo Škorić i Toni Gabrić dobili su Zagorku za najbolji intervju u "pisanim" medijima u 2007. godini; Marini Kelava pripala je 2014. nagrada Velebitska degenija koju Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva svake godine dodjeljuje za najbolje novinarske radove posvećene ekološkim temama; Marini je također ove godine pripalo posebno priznanje na natječaju Marko Polo, slavni putopisac, za najbolju putopisnu reportažu koju dodjeljuje Udruga turističkih novinara i pisaca u turizmu; na nekad prestižnom godišnjem natjecanju Vidi Web Top 100 H-Alter je od 2006. do 2009. godine triput bio uvršten među deset najboljih informativnih portala, a davne 2006. godine Radio 101 dodijelio nam je Zlatni radio kao internetskom mediju koji najbolje promovira nove ideje i vrijednosti.  

H-Alterova redakcija čestita kolegi Šimičeviću na ovom vrijednom priznanju, koje je tim vrjednije jer ga dodjeljuje novinarska struka.

<
Vezane vijesti