ytb-prtscytb-prtscĐuro Capor iz Inicijative "Srđ je naš" govori o UNESCO-vu upozorenju o utjecaju projekta na Srđu na Dubrovnik: "Dubrovnik je zaista ugrožen, i to ovaj put od koruptivne i za grad razarajuće politike koju provodi HNS-ov gradonačelnik, koja ima institucionalnu i vaninstitucionalnu potporu ministarstava pod kontrolom HNS-a."

UNESCO poziva Hrvatsku da zaustavi sve radove vezane uz projekt na Srđu dok se ne izradi opsežna studija i procjena utjecaja na baštinu uključujući i kumulativni utjecaj na iznimnu univerzalnu vrijednost Dubrovnika i dok studiju ne potvrdi UNESCO-vo savjetodavno tijelo, stoji u očitovanju UNESCO-a objavljenom krajem prošloga tjedna.

UNESCO je tako potvrdio ono što su tvrdile stručne udruge arhitekata, konzervatora i povjesničara umjetnosti, kao i inicijativa "Srđ je naš", a to je da hrvatske institucije svojim odlukama ugrožavaju najvrjedniju kulturnu baštinu.

Zahtjevi UNESCO-a uključuju da Hrvatska pozove monitoring misiju UNESCO-a koja bi razmotrila trenutno stanje baštine, uključujući i evaluaciju potencijalnih utjecaja projekta na Srđu te ocjenu hoće li taj projekt štetno utjecati na razloge zbog kojih je Dubrovnik uvršten na Svjetsku listu. Ta bi misija razmotrila i postoje li razlozi da se Dubrovnik uvrsti na Listu ugrožene baštine svijeta, što bi za Dubrovnik značilo povratak na status koji je imao za vrijeme rata devedesetih godina.

guraj_andro_guraj_4ad.jpg

Fotomontaža: Goran Zubak

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu zatražila je od Hrvatske i da izradi strategiju turizma i regulira kruzerski turizam. Prvi izvještaj o napretku Hrvatska je dužna poslati do 1. veljače 2015. godine, drugi do 1. veljače 2016, a izvještaje će razmatrati Svjetski odbor za baštinu na svojoj 40. sjednici te odlučiti postoje li razlozi za povratak Dubrovnika na Listu ugrožene baštine.

Ukoliko bi se to uistinu dogodilo, bio bi to konačni dokaz propasti bilo kakvog sustava upravljanja u Hrvatskoj. UNESCO i u ovom svom očitovanju navodi kako od Ministarstva kulture nije dobilo sve tražene dokumente, pa postoje opravdani razlozi za sumnju na spremnost Ministarstva da u potpunosti surađuje s UNESCO-m.

Za "H-Alter" govori Đuro Capor iz Inicijative "Srđ je naš" koja već godinama upozorava na sve propuste hrvatskih institucija u postupku planiranja megalomanskog projekta apartmanizacije Srđa.

Inicijativa Srđ je naš već godinama upozorava na ovo što je sada i UNESCO potvrdio. Jeste li zadovoljni s ocjenom UNESCO-vih stručnjaka?

Nismo zadovoljni činjenicom da je Ministarstvo kulture godinama opstruiralo UNESCO, ne dopuštajući da išta ugrozi dogovore koje su imali HNS-ov gradonačelnik Andro Vlahušić i tvrtka "Razvoj golf"

Zadovoljni smo ocjenom UNESCO-a. Ono s čim nismo zadovoljni je razotkrivena činjenica da je Ministarstvo kulture godinama opstruiralo UNESCO, ne dopuštajući da išta ugrozi dogovore koje su imali HNS-ov gradonačelnik Andro Vlahušić i tvrtka Razvoj golf. Projekt apartmanizacije Srđa uz pomoć golfa nije samo Vlahušić servisirao i pomagao, uloga Ministarstva kuture također je sramotna. U tom svjetlu treba promatrati i izjavu ministrice Zlatar Violić uoči referenduma o projektu na Srđu, kako je "Srđ bezvrijedni kamenjar".

UNESCO predlaže obustavu svih radnji vezanih uz projekt dok se ne izvede opsežna studija utjecaja na baštinu. Međutim, s obzirom na to da je projekt dobio brojne dozvole u Hrvatskoj, kakve su uopće pravne mogućnosti daljnjeg utjecanja na projekt? Što vlast može učiniti, a što očekujete da će učiniti?

Zapravo, projekt na Srđu nije još dobio niti jednu dozvolu. Dokument koji je donijelo gradsko vijeće jest Urbanistički plan uređenja UPU za područje Srđa. To je javni dokument koji se može mijenjati ili staviti van snage. Također, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode prihvatilo je Rješenje o prihvatljivosti Studije utjecaja na okoliš ovog projekta. Iz reakcije UNESCO-a očito je da je UNESCO očekivao da bude uključen u postupak donošenja ovih dokumenata te da su studije koje su zatražili od Ministarstva kulture trebale biti sastavni dio ovih procedura. Mi smo pokrenuli čak četiri pravna procesa kroz koja osporavamo zakonitost donošenja ovih dokumenata te tek očekujemo presude nadležnih sudova. Pretpostavljam da će vlast činiti isto što i do sada, pritiscima podržavati štetne projekte i post festum izradom tražene dokumentacije pokušati pokazati da surađuje s UNESCOM.

Ministarstvo kulture ne samo da je ignoriralo mišljenja i primjedbe građana Dubrovnika, stručnih udruženja arhitekata i institucija poput Instituta za turizam nego je, kršeći međunarodne konvencije čija je RH potpisnik, onemogućilo i UNESCO-u da se uključi u postupak izrade UPU-a za Srđ

Još prije godinu i pol dana uputili smo Ministarstvu kulture pitanja vezano uz UNESCO-v interes za projekt na Srđu, međutim, do danas nismo dobili odgovor.  Ministarstvo o cijelom slučaju uporno šuti, a sada ih je i UNESCO prozvao jer u svojem očitovanju jasno navode da im Ministarstvo kulture nije dostavilo svu traženu dokumentaciju i spominju mogućnost da se Dubrovnik vrati na listu ugrožene baštine, kao u ratno vrijeme. Čini se da bi za ovako nešto u drugim zemljama padale ostavke. Tko bi za to bio kandidat u ovom slučaju?

Odgovornost je prvenstveno na Ministarstvu kulture odnosno osobno ministrici Zlatar Violić. Ministarstvo kulture ne samo da je ignoriralo mišljenja i primjedbe građana Dubrovnika, stručnih udruženja arhitekata i institucija poput Instituta za turizam nego je, kršeći međunarodne konvencije čija je RH potpisnik, onemogućilo i UNESCO-u da se uključi u postupak izrade UPU-a za Srđ. Dubrovnik je zaista ugrožen i to ovaj put od koruptivne i za grad razarajuće politike koju provodi HNS-ov gradonačelnik i koja ima svu moguću institucionalnu i vaninstitucionalnu potporu od strane ministarstava pod kontrolom HNS-a, u prvom redu Ministarstva kulture i Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva.

Ukoliko se vlast ogluši na ova upozorenja, planira li Inicijativa daljnje akcije?

Planiramo naravno i dalje ukazivati na sve štetne procese koji se odvijaju u gradu, nažalost primjera za to u Dubrovniku ima više nego što stignemo reagirati.

UNESCO se osvrnuo i na situaciju s kruzerima u Dubrovniku, ali i u Veneciji koja je u sličnoj situaciji napada masovnog turizma. Kakvi su zaključci UNESCO-a vezano uz kruzere?

UNESCO je zatražio izradu Studije utjecaja kruzerskog turizma na povijesnu baštinu, kao i izrade strateških dokumenata koji bi pokazali kako na održivi način upravljati turizmom u Dubrovniku. Jasno je da ovolika invazija kruzerskih posjetitelja šteti svim aspektima života u Dubrovniku i srozava Dubrovnik na razinu trećerazredne zagušene destinacije masovnog turizma. Izrada ovih dokumenata i provođenje odgovorne politike prema građanima, materijalnoj baštini je način na koji pretpostavljam UNESCO vidi izlazak iz ove nezahvalne i neodržive situacije u kojoj smo sada.

Ovih dana se u medijima pisalo i o drugom projektu gradnje na padinama Srđa, projektu "Bosanka". Britanski investitori koji žele graditi vile s pogledom na Grad prozivali su župana Dobroslavića za "negativnu klimu", a župan tvrdi da investitori ucjenjuju institucije. O čemu je tu zapravo riječ?

Zanimljivo je pratiti dubrovački medijski prostor u kojem isti medijski akteri koji su provodili agitaciju za projekt golf resorta provode novi val medijskih pritisaka u korist nove grupe mešetara zemljištem

Investitori u projekt izgradnje vila s pogledom na Dubrovnik već su dva puta pokušali uz podršku grada Dubrovnika donijeti UPU kojim bi se to omogućilo. Pukušaj Vlahušića da se te odredbe izbace iz GUP-a nije uspio. Zahvaljujući pritiscima iz matičnog Ministarstva kulture, Konzervatorski odjel u Dubrovniku je nakon nekoliko godina protivljenja popustio i dao suglasnost na ovaj projekt, međutim Županijski ured za prostorno planiranje i dalje ustrajno tvrdi da se na tom dijelu ne može graditi jer je to protivno odredbama GUP-a i PPU-a, u kojima stoji da na južnim padinama Srđa ne smije biti izgradnje. Vlahušić i predstavnici investitora izvrću odredbe GUP-a tumačeći da "nije vidljivo ono što je uklopljivo" te da se planirana gradnja ne nalazi na Srđu. Posljednja prijetnja u nizu pritisaka na Županijski ured za prostorno planiranje je prijetnja dizanjem kaznene prijave zbog dovođenja investitora u zabludu. Zanimljivo je pratiti dubrovački medijski prostor u kojem isti medijski akteri koji su provodili agitaciju za projekt golf resorta provode novi val medijskih pritisaka u korist nove grupe mešetara zemljištem.

<
Vezane vijesti