H-Alter
Foto: PixabayFoto: PixabayVirusna ugroza samo je pokazala da su sva politička odijela skrojena od istog materijala.

Škola u polit-pandemijskom cirkusu i izigravanje obnove Zagreba nakon razornog potresa dva su zadnja čavla u lijes ostatka ostataka kompromitirane, a nekad respektabilne Hrvatske narodne stranke (HNS) koju je 13. listopada 1990. osnovala politička legenda Hrvatskog proljeća Savka Dabčević-Kučar s drugim maskotama preporodnih 1970-ih godina Mikom Tripalom, Dragutinom Haramijom, Srećkom Bijelićem, Krešimirom Džebom, Ivicom Vrkićem, Slavkom Meštrovićem i Radimirom Čačićem.

HNS (posudio je ime povijesne Ilirske/Narodne stranke (1841.) Ljudevita Gaja, Ivana Mažuranića i Ivana Kukuljevića Sakcinskog) koji se deklarira ideologijom socijalnog liberalizma, socijaldemokracije i progresivizma na poziciji političkog centra, bez pardona sklapa koalicijski brak s ideološki suprotnom HDZ-ovom opcijom Andreja Plenkovića. Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak i potpredsjednik Predrag Štromar (od ove nedjelje na unutarstranačkim izborima izabrani predsjednik) čine politički salto mortale pošto su u koaliciji sa SDP-om izgubili vlast: ulaze u HDZ-ovu, kako ju je Vrdoljak posprdno nazivao - "Titanik vladu".To nije dokaz da je HNS zreo voditi reformu školstva. Koja HDZ-u nije prioritet jer, da jest, ne bi je povjerio HNS-u. Sve što mu uistinu jest prioritetno - recimo, financije, turizam, 510.000 branitelja u 1350 udruga, vojska, Crkva, etc. - pridržao je sebi, pod nadzorom svojih ministara

Preuzimaju tzv. odgovornost za resore znanosti i obrazovanja (Blaženka Divjak) te graditeljstva (Predrag Štromar, ujedno i potpredsjednik vlade), a Ivan Vrdoljak si pridržava povlasticu "provoditi HNS-ove interese" kao član koalicijske koordinacije i utorkom se prešetavati pred tv-kamerama na ulazu u Banske dvore. Tu i tamo davati izjave novinarima koje se ni u sitnim pojedinostima poruke nikad nisu razlikovale od onih zapovjednika vladinog "Titanika".

Ovaj koalicijski brak nikad se nije dao opravdati ni s jedne strane ničim do golog uhljebničkog interesa tzv. socijalnih liberala koji su desetljećima prirodno - i više no što im je izborno pripadalo - kusali SDP-ov kruh te si priskrbili epitet trgovačke stranke. Vrdoljak-Štromarov koalicijski salto mortale pridruživanjem HDZ-u izazvao je raskol u stranci. Napustili su ju najviđeniji članovi poput Vesne Pusić, Anke Mrak-Taritaš, Gorana Beusa Richembergha, etc. te osnovali stranku Građansko-liberalni savez (GLAS) i ostali u tzv. lijevoj oporbi. Prethodno je iz HNS-a otišao i Radimir Čačić.

Nakon raskola je počeo HNS-ov labuđi pjev. Odlaskom pak potpredsjednice Marije Puh u tabor BM 365 - Stranke rada i solidarnosti nesuđenoga "gradonačelnika Hrvatske" Milana Bandića, broj HNS-ovih saborskih zastupnika pao s pet na četiri. Budući da je Bandićev tabor u tzv. Visokom domu neprirodno počeo bujati od jednoga do čak 13 tzv. žetončića - tako je Bandić prozvao kojekakve prebjege iz SDP-a, HNS-a i inih "nepopularnih" opcija koji su odreda dizali ruke po diktatu iz "Titanik vlade". Koalicija HDZ-SDSS je drugi bolan trn u oku tzv. desnice unutar i izvan HDZ-a zbog kojega će, kao i zbog HNS-a koji bi opet s HDZ-om i nakon parlamentarnih izbora, dio "domoljubnih" radikala glasati 5. srpnja za Domovinski pokret Miroslava Škore

Nije slučajno da je Plenkovićev tzv. light HDZ upravo HNS-u povjerio i reformu školstva - znanost se i visoko obrazovanje jedva spominju, tu i tamo ozbiljnije - i graditeljstvo. Ti mu resori nisu prioritetni u programu tzv. vjerodostojnosti, pa ih mogu kontrolirano voditi navodno stranački "nesvrstana" sveučilišna profesorica matematike iz Varaždina Blaženka Divjak i njezin sugrađanin, luzer sa županijskih izbora Predrag Štromar. .

I ovih se vrućih predizbornih dana što ih je epidemiološka strogoća već jako prokazane/kompromitirane stožeraško-vladine tzv. relaksacije (sic transit) u "novoj normalnosti" dozlaboga još zakomplicirala otkriva se to da HDZ i HNS nemaju sinkroniziranu politiku niti učinkovito komuniciraju,U uvjetima tehničke vlade i raspuštenog Devetog saziva parlamenta, kada ministri samo još održavaju hladni pogon u svojim resorima, a predizborna kampanja bjesni svom svojom prljavom žestinom, HNS-ovim vidljivim uzdanicama još je preostao samo labuđi pjev je li, glede i u svezi ključnih pitanja školstva i obnove Zagreba nakon potresa. Premijer Plenković i HDZ ne mogu - kao što vidljivo čine - svoju odgovornost za neodgovorno loptanje sa stotinama tisuća djece, mladih i roditelja delegirati HNS-u, a ovaj roditeljima, školama, fakultetima i tzv. osnivačima, pa je zavladao potpuni kaos/cirkus.

Tko ide ili ne ide u školu, kada ide, kada ne ide, tko polaže kakav ispit, kako i kada, gdje se i kako upisuje u daljnje obrazovanje, što se, kako i kada ocjenjuje, zašto mlađa djeca smiju u vrtiće i škole, a starija ne smiju u više razrede osmoljetke, u srednje škole i na fakultete, etc. Nitko ne zna točno kako postupiti, čak ni učitelji, pa izravno nagovaraju roditelje neka ne šalju djecu u škole.

Ministrica Divjak i njezin glavni savjetnik Marko Košiček na jasna pitanja odgovaraju nejasno, na neka i ne znaju odgovoriti, fraziraju i muljaju, a kad se ubaci i stožeraš Krunoslav Capak priznanjem "nisam razmišljao o tomu, dajte mi pet minuta", cirkus je kompletan. Sa svim, je li, klaunovima, akrobatima, dreserima divljih zvijeri, gutačima plamena i žileta, žonglerima... Trebaju li od ponedjeljka sva djeca nižih razreda ići u školu, umjesto jasnog odgovora da ili ne, Divjak počinje pametovati o objektivnim i subjektivnim razlozima za da ili ne te se pozivati na struku i epidemiologe. Najodgovornija za resor ne zna ili ne želi odgovorno reći da ili ne. Zašto?

Tko to drugi ima reći na razumljivom inuitskom do li nje? I na inuitskom, ako treba! Zašto mlađa djeca smiju u školu, jer "nije opasno, sigurno je kao u vašem domu" - Grad Zagreb dva dana prije ponedjeljka objavljuje da je "u svim školama sve pripremljeno za sigurno održavanje nastave" - a učenici viših razreda osmoljetke, srednjih škola i studenti ne smiju. Zašto ne smiju, ako također "nije opasno"? Roditelje se i učitelje tjera da snose odgovornost za svaku pojedinost što se uz kavicu, sok i kiselu vodu smisli na sjedeljkama trakavice vlada-Capakov stožer-ministrica Divjak. Bilo pametno ili ne, potrebno ili ne...

To nije dokaz da je HNS zreo voditi reformu školstva. Koja HDZ-u nije prioritet jer, da jest, ne bi je povjerio HNS-u. Sve što mu uistinu jest prioritetno - recimo, financije, turizam, 510.000 branitelja u 1350 udruga, vojska, Crkva, etc. - pridržao je sebi, pod nadzorom svojih ministara. Školstvo, znanost i, eto, graditeljstvo opterećeno svakovrsnim problemima prepustio je HNS-u, da bi se Vrdoljak i Štromar "imali razloga" dičiti pred novinarima kako im je koalicijski partner povjerio "najvažnije resore za budućnost zemlje".

Koliko je ta politička fatamorgana uistinu toksična za "budućnost zemlje" - koja je budućnost oruzinavila još jučer - dramatično se p(r)okazalo kada je SARS-CoV-2 zapasao zemlju i serija razornih potresa bacila u očaj Zagreb i okolicu. HNS-ove uzdanice u vladi/vlasti nisu dorasle Ne kaže ministar Predrag Štromar, kao ni premijer Andrej Plenković niti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zašto nisu iskoristili predsjedanje RH Vijećem EU-a i internacionalizirali posljedice potresa koje će se vidati jamačno desetcima godinaizazovima i nisu znale udovoljiti temeljnim potrebama onih u čije su ime "preuzeli odgovornost" (sic transit). Ni dva mjeseca nakon potresa, postradali ljudi ne znaju ne samo kako će im djeca nastaviti/završiti školovanje već ni tko će im, kada, po kojim uvjetima, etc. obnoviti ili izgraditi domove. 

Visokonaponskoobećavajući Milan Bandić - inače na nož s HNS-ovih dvoje ministara otkako je s tzv. žetončićima postao HDZ-u važniji u tzv. stabilnoj saborskoj većini od rashodovanog ostatka ostataka narodnjaka - ni dva mjeseca od velike tréšnje nema čak ni krizni stožer za obnovu Zagreba. A puna su mu usta skrbi za sugrađane!?

Ne kaže ministar Predrag Štromar, kao ni premijer Andrej Plenković niti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zašto nisu iskoristili predsjedanje RH Vijećem EU-a i internacionalizirali posljedice potresa koje će se vidati jamačno desetcima godina i stajati više od odokativnih cca 50 milijardâ nečega. Virusna ugroza samo je pokazala da su sva ta politička odijela skrojena od istog materijala kao ono carevo ruho. HNS-ov labuđi pjev?

Na predstojećim se parlamentarnim izborima iznova miješaju karte. Kako se zasad čini, HNS će izaći sâm pred birače, sa svojom izbornom listom na kojoj neće biti međimurski župan Matija Posavec. Nedvojbeno najjači stranački adut, cjenjeniji u političkoj i široj javnosti od ikog drugog sada u toj stranci. HNS, istina, nije lišen kroničnih stranačkih boljki koje tište i ine sastavnice političkog kaleidoskopa u Hrvata, ali na desete će izbore za tzv. Visoki dom dotegliti uistinu zazornu hipoteku što su je namrla HNS-u dvojica njezinih čelnika.

Da su tradicionalni HNS-ovi birači mogli i samo pretpostaviti kako će se Vrdoljak i Štromar ideološki promiskuitetno ukrcati u brod "Titanik vlade" i krpati mu rupe u trupu da ne potone, izazvati drastičan raskol u stranci i potom se blamirati u Saboru dizanjem ruku za HDZ i protiv dojučerašnjih svojih partnera, osramotiti se na školstvu i obnovi Zagreba, ne bi im dali svoje glasove. Sve se vraća, sve se plaća. U uvjetima tehničke vlade i raspuštenog Devetog saziva parlamenta, kada ministri samo još održavaju hladni pogon u svojim resorima, a predizborna kampanja bjesni svom svojom prljavom žestinom, HNS-ovim vidljivim uzdanicama još je preostao samo labuđi pjev. Legendarna se Savka okreće u grobu. Novi predsjednik Predrag Štromar nema razloga slaviti svoj nedjeljni uspon na stranački Parnas.


 


 

aem_copy48617.jpg

Članak je objavljen u sklopu projekta "Vladavina prava" koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

Ključne riječi: HNS, izbori, vlada rh, pandemija, koronavirus
<
Vezane vijesti