hitler_m.jpgDržavno izborno povjerenstvo skinulo je "selotejp" s imena Adolfa Hitlera.

Državno izborno povjerenstvo dopustilo nam je jučer da fotografiramo nevažeće izborne listiće iz drugog kruga predsjedničkih izbora održanih početkom ove godine s imenima Adofa Hitlera i Isusa Krista, te nazivom stranke Živi zid.

Ta vijest dobro bi se uklopila u sezonu kiselih krastavaca kad ne bi "denuncirala" totalno nesnaleženje članova DIP-a na čelu s predsjednikom DIP-ova zabrana bila je zasnovana na potpuno pogrešnom tumačenju ne samo Zakona o pravu na pristup informacijama, već i Zakona o izboru predsjednika RepublikeVrhovnog suda Brankom Hrvatinom, oko Zakona o pravu na pristup informacijama.

Da podsjetimo, u veljači ove godine zatražili smo od DIP-a uvid u nevažeće glasačke listiće i izradu preslika desetak primjeraka koji nam se učine najzanimljivijima. Umjesto službenika za informiranje koji bi se po zakonu trebao baviti takvim pitanjima, odgovor smo dobili od Branka Hrvatina, glavom i bradom. Izvjestio nas je kako je DIP u sastavu redom uglednih pravnika: Jakob Miletić, Renata Šantek, Zdravka Čufar Šarić, Aleksandra Jozić-Ileković, Davor Orlović, Zorislav Ham, Josip Vresk i Janja Horvat Drobnjak, na čelu sa samim Hrvatinom, razmotrio naš zahtjev, odobrio uvid u nevažeće glasačke listiće, ali nije dopustio njihovo fotokopiranje ili skeniranje. Pokazalo se da je ovakav stav bio zasnovan na DIP-ovom potpuno pogrešnom tumačenju ne samo Zakona o pravu na pristup informacijama već i - Zakona o izboru predsjednika Republike(!).

Žalili smo se povjerenici za informiranje Anamariji Musa, koja je dopustila fotokopiranje svih listića osim onih na kojima su ispisana "imena fizičkih osoba koje nisu bile kandidirane na izborima za predsjednika Republike", i to u interesu zaštite njihova identiteta.

Krajem srpnja otišli smo u DIP-ove prostorije obaviti fotografiranje listića, ali dočekalo nas je novo iznenađenje: Rješenje povjerenice za informiranje u DIP-u su također pogrešno protutmačili, tako da nam nisu dozvolili fotografiranje listića koji su poništeni na način da su birači na njima Rješenje povjerenice za informiranje u DIP-u su također bili pogrešno protumačiliispisali ime stranke Živi zid, kao niti onih na kojima su bila ispisana imena ponekih davno umrlih povijesnih ličnosti (poput Adofa Hitlera) ili mitskog lika Isusa Krista!

Od DIP-a smo naknadno opet tražili da nam dopusti fotografiranje tih listića, naširoko obrazlažući kako Živi zid nije fizička nego pravna osoba, te da se zaštita privatnosti ne može odnositi na najvećeg zločinca u povijesti koji se odavno preselio na drugi svijet, kao niti na kršćansku personifikaciju božanske dobrote koja je, ako je nekad i bila realna osoba, živjela prije 2000 godina. Naravno, očekivali smo da će DIP pismeno potvrditi svoju zabranu, što bi lakrdiju oko nerazumijevanja odnosa između prava na pristup informacijama i prava na zaštitu privatnosti u ovoj instituciji dovelo do vrhunca.

Prekjučer smo ipak od DIP-ove potpredsjednice i dojučerašnje SDP-ove saborske zastupnice Vesne Fabijančić-Križanić dobili kratko pismeno odobrenje zahtjeva za dopunu informacije, tojest poziv na fotografiranje preostalih listića.

Za potrebe svih budućih građanskih i novinarskih uvida u glasačke listiće, sada je više-manje jasno što se tu smije, a što se ne smije vidjeti i fotografirati: na uvid se mogu dobiti svi listići, a ne bi se smjeli fotografirati samo oni na kojima su ispisana imena živućih ljudi koji nisu sudjelovali u izbornoj utakmici. Daljnje istraživanje trebalo bi pokazati odnosi li se to samo na "anonimne" građane, ili također na one koji su "poznati" u javnom, političkom, kulturnom... životu.


 

aem_copy69492.jpg

Članak je objavljen u sklopu projekta "Vladavina prava" koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija). 

<
Vezane vijesti