Ilustracija: Goran ZubakIlustracija: Goran ZubakČlanovi obitelji i poslovni partneri SDP-ovog načelnika u Matuljima Marija Ćikovića više od petnaest godina izravnim pogodbama i javnim nadmetanjima dobivaju unosne ugovore od gradske tvrtke "Vodovod i kanalizacija", čiji je predsjednik skupštine riječki gradonačelnik.

Tvrtka Ri-Ing je, kažu, kreirala "specifični integralni informacijski sustav", čije održavanje može obavljati "jedino" tvrtka koja ga je izradila!

Članovi obitelji i poslovni partneri SDP-ovog načelnika u Matuljima Marija Ćikovića više od petnaest godina izravnim pogodbama i javnim nadmetanjima u pravilu dobivaju izrazito unosne ugovore od riječke gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija d.o.o. (ViK). To je razvidno iz gotovo 30 sklopljenih ugovora koje je H-Alter dobio temeljem Zakona o pravu na pristup informacija od tvrtke u većinskom vlasništvu grada Rijeke. Ovim gradom već neko vrijeme upravlja gradonačelnik Vojko Obersnel, Ćikovićev stranački kolega koji je i predsjednik skupštine Vodovoda i kanalizacije, a čije ime stoji na više ugovora upravo pored Ćikovićevog imena. Osim načelnika Maria Ćikovića i njegovih poslovnih partnera,  prije dva tjedna za isti je posao i na isti način angažirana tvrtka u 50 postotnom vlasništvu njegove supruge!

Načelnikova supruga Dinka Ćiković, čija je tvrtka nedavno dobila ugovor od ViK-a, u tvrtki "Ri-Ing" donedavno je bila kontakt osoba prilikom slanja ponuda "Vodovodu i kanalizaciji", a sada kao suvlasnica i prokuristica druge tvrtke dobiva te iste ugovore

Sredinom ožujka ViK je, naime, najavio sklapanje izravnog ugovora s tvrtkom RI-Računarski inženjering d.o.o. iz Matulja, koji je u 50-postotnom vlasništvu Dinke Ćiković, dok drugu polovicu drži Zdenko Turina, ujedno direktor društva.

Riječ je o godišnjem ugovoru o "Pružanju usluga redovnog održavanja programske opreme i ostalih usluga na programskoj opremi" u iznosu od 343 tisuće kuna s PDV-om. Tvrtka RI-Računarski inženjering je odabrana pod obrazloženjem da je za Vodovod i kanalizacije d.o.o. koncem devedesetih godina "izradila specifični integralni informacijski sustav Viking" koji se održava na specifičan način, "što tehnički može izvršiti samo tvrtka, točnije djelatnici tvrtke koji su sudjelovali u procesu izrade programskih paketa." No, tu u oči upada činjenica da je posao iz "tehničkih razloga" izravno dodijeljen tvrtki u suvlasništvu načelnikove supruge koja je do 2012. godine bila u stanju mirovanja (!), i koja se već duže vrijeme nije bavila ničim, a kamoli održavanjem sofisticiranog sustava Viking.

Sve do ove godine, međutim, isti je posao od 1999. godine na isti način dobivala tvrtka Ri-Ing, koju je osnovao upravo SDP-ov načelnik Mario Ćiković, i u kojoj je više od desetljeća obnašao dužnost direktora. Posao im je svake godine produživan pod identičnim obrazloženjem, odnosno identičnom rečenicom kao i u slučaju RI-Računarskog inženjeringa. U postupcima sklapanja izravnih ugovora argument ViK-a iznesen u javnosti bio je da tvrtka Ri-Ing "izradila specifični integralni informacijski sustav pod nazivom Viking" i da njegovo održavanje "tehnički može izvršiti jedino tvrtka koja je i izradila informacijski sustav"! U novom ugovoru s RI-Računarskim inženjeringom, dodali su, dakle, jedino činjenicu da uz jedinstvenu tvrtku posao mogu raditi i "samo djelatnici koji su sudjelovali u procesu izrade programskog paketa."

U prijevodu bi to jedino moglo značiti da je tvrtka s kojom je izravno sklopljen posao iz nekog razloga promijenjena, a da su djelatnici ostali isti. Osim kroz stručnjake koji su prema tumačenju ViK-a u dvije tvrtke radili posao koji se može pripisati samo jednoj tvrtki, premda su oni imali identični izgovor za angažman i jedne i druge tvrtke, njihova povezanost vidljiva je i prema upravljačkoj strukturi.

Zdenko Turina, direktor i suvlasnik tvrtke "Računski Inženjering" ujedno je i suvlasnik tvrtke "Ri-Ing", koja je pak prema registru trgovačkih društava registrirana na kućnoj adresi Dinke i Marija Ćikovića, koji je bio prvi direktor tvrtke "Računarski inženjering".

Načelnikova supruga Dinka Ćiković, čija je tvrtka nedavno dobila ugovor od ViK-a, u tvrtki Ri-Ing donedavno je bila kontakt osoba prilikom slanja ponuda Vodovodu i kanalizaciji, a sada kao suvlasnica i prokuristica druge tvrtke dobiva te iste ugovore. Direktor i suvlasnik njezine tvrtke Zdenko Turina ujedno je i suvlasnik tvrtke Ri-Ing, koja je pak prema registru trgovačkih društava registrirana na kućnoj adresi Dinke i Marija Ćikovića, koji je bio prvi direktor tvrtke Računarski inženjering...

Kako bismo razmrsili ovaj obiteljsko-poduzetnički čvor, potrebno se vratiti na početak priče.

Godine 1996. tvrtka Računarski inženjering i tadašnji direktor a sadašnji načelnik Mario Ćiković dobivaju posao izrade integralnog informatičkog sustava poslovanja u Vodovodu i kanalizaciji. Sustav je do 1999. godine izrađen za nešto više od milijun kuna, no prava vrijednost ovog posla za izvoditelja skrivala se u članku 6. ugovora, gdje se tvrtka Računarski inženjering obavezala održavati ugrađeni program kroz posebne ugovore. Doduše, posao održavanja nije dodijeljen tvrtki koja je potpisana na ugovoru kao izraditelj informatičkog sustava, već je taj posao sve donedavno bio dodijeljen tvrtki Ri-Ing.

Naime, 1998. godine Ćiković  je, opet kao direktor, ovaj put tvrtke Ri-Ing, potpisao aneks osnovnom ugovoru o završetku informacijskog sustava, koji je prema samom ugovoru trebao odavno biti završen. Na koncu je došlo do sklapanja godišnjih ugovora o održavanju programa, koji su iznosili oko 420 tisuća kuna s PDV-om. Do 2008. godine Ri-Ing je samo od održavanja informacijskog sustava zaradio oko 3,8 milijuna kuna s PDV-om, ne računamo li 150 kuna po svakom satu za popratne poslove koji nisu uključeni u ugovor. Od 2009. godine ova je tvrtka s Vodovodom i kanalizacijom potom potpisala okvirni, četverogodišnji sporazum, u sklopu kojeg je zaradila oko 2 milijuna kuna za isti posao, pa se ukupna suma za održavanje opreme popela na gotovo 6 milijuna s PDV-om. No, to nije sve. ViK je od Ri-Inga svake godine putem javnih nadmetanja u pravilu nabavljao i novu računalnu opremu, printere, skenere i programe, u ukupnoj vrijednosti od oko 2,5 milijuna kuna! Ri-Ing je, pored toga, svake godine dobivao i ugovore za održavanje te hardverdsko-softverske opreme, u vrijednosti od oko 70 tisuća kuna godišnje.

Do 2008. godine "Ri-Ing" je samo od održavanja informacijskog sustava zaradio oko 3,8 milijuna kuna s PDV-om, ne računamo li 150 kuna po svakom satu za popratne poslove koji nisu uključeni u ugovor

Zadnji ugovor o održavanju programske opreme koji Ćiković potpisuje je onaj za 2009. godinu. Te godine postaje SDP-ov načelnik, a tvrtka čije je vlasništvo predao u ruke povjerenika dobiva spomenuti okvirni četverogodišnji ugovor koji je istekao prije tri mjeseca. Nakon ove tvrtke, posao je preuzela reaktivirana tvrtka u suvlasništvu njegove supruge i direktora tvrtke Ri-Ing Zdenka Turine, a izvjesno je, s obzirom na obrazloženja poduzeća ViK, da će ga raditi dok god sustav Viking bude operativan.

Budući da je riječ o izrazito specifičnom slučaju, gdje se kao razlog ekskluzivnog davanja posla opravdava istim rečenicama za dvije različite tvrtke u suvlasništvu istih ljudi, u zadnjih smo nekoliko dana u dva navrata poslali upit Upravi za sustav javne nabave koja djeluje pri Ministarstvu gospodarstva. Pitali smo ih jesu li se dosad susretali s ovakvim slučajem i koliko su "tehnički razlozi" kao obrazloženje odabira specifične tvrtke opravdani kada se ocjene naručitelja temelje jedino na činjenici da u do jučer neaktivnoj tvrtki odnedavno opet rade djelatnici koji su prije 15 godina obavili neki posao za naručitelja, budući da to faktički znači da oni mogu doživotno dobivati poslove od državnog ili gradskog poduzeća, ako jednom izrade specifični informatički sustav, bez obzira u kojoj tvrtki radili. Odgovore dosad nismo dobili.

No, Ri-Ing ne posluje samo s ovim gradskim poduzećem. Riječ je o tvrtki koja je  i inače izrazito popularna među gradskim institucijama u Rijeci, kada dođe do obnavljanja računalne opreme. Time se koncem 2012. godine u nekoliko tekstova jedini pozabavio riječki portal Rijeka danas, koji je otkrio kako Grad preko svoga Zavoda za informatičku djelatnost redovno putem leasing kuće I4NEXT iznajmljuje računalnu opremu upravo od tvrtke Ri-Ing. Štoviše, uspoređujući opremu koja je nabavljena od ove tvrtke 2010. godine, portal je došao do zaključka kako su njhove cijene drastično veće od drugih nabavnih cijena na tržištu, što nije spriječilo Grad da baš njih odaberu. Prema tvrdnjama portala, "u dogovaranju posla s leasingom gradonačelnik Obersnel je bio uključen dok je Zavod za informatičku djelatnost poslužio tek kao operativa. Na svim ugovorima s I4NEXT-om stoji potpis upravo riječkog gradonačelnika".

Kada se zbroje samo dosad poznati poslovi tvrtke "Ri-Ing" s institucijama i društvima u vlasništvu Grada, dolazi se do sume od oko 10 milijuna kuna

H-Alter je od Grada Rijeke temeljem ZPPI-a dobio nekoliko ugovora koje je u ime Grada gradonačelnik Obersnel osobno potpisao baš s načelnikom i stranačkim kolegom Ćikovićem kad je ovaj obnašao dužnost direktora Ri-Inga. Riječ je o ugovorima o nabavi informatičke i komunikacijske opreme u ukupnoj vrijednosti od pola milijuna kuna koji su potpisani 2001. i 2004. godine. Vrhunski poslovni odnosi između ovog dvojca sežu dakle u rane dvijetisućite, a ugovori između gradskih institucija i tvrtke Ri-Ing nastavljeni su do današnjeg dana.

Nakon što su objavljeni spomenuti tekstovi na portalu Rijeka danas, načelnik Ćiković demantirao je bilo kakvu upletenost u poslovanje tvrtke koja dobiva ugovore od grada i gradskih tvrtki, ističući kako je po dolasku na političku funkciju uredno predao svoj udio povjereniku na čuvanje. No, sada postaje razvidno da je umjesto njega najmanje jedan ugovor dobila njegova supruga, koja ima i veću šansu za zaradu, budući da ima polovicu vlasništva u ovoj kompaniji, dok je Ćiković vlasnik trećine u Ri-Ingu.

Sve u svemu, kada se zbroje samo dosad poznati poslovi tvrtke Ri-Ing s institucijama i društvima u vlasništvu Grada, dolazi se do sume od oko 10 milijuna kuna. No, radi se o manjem dijelu priče koji je ograničen na faktički samo jednu gradsku tvrtku i nekoliko ugovora s Gradom, odnosno gradonačelnikom Obersnelom, koji je, dakle, za vrijeme najunosnijih ugovora s Ri-Ingom preko opunomoćenih zamjenika bio i predsjednik skupštine poduzeća Vodovod i kanalizacija. Što se tiče ostalih institucija, ubrzo bi trebali doznati od koga oni vole naručivati računala. Zasad je sigurno kako je poduzeće ViK jamac članovima jedne omanje skupinice ljudi da im je  barem jedan posao s Gradom Rijekom osiguran do kraja života.


Članak je objavljen u okviru projekta Udruge za nezavisnu medijsku kulturu Pravo novinara na pristup informacijama, koji financira Balkan Trust for Democracy.

<
Vezane vijesti