Foto: Možemo!Foto: Možemo!"Hrvatska ima sramotno malo stanova za najam u javnom vlasništvu, tek dva posto. Trebamo dosegnuti barem europski prosjek od 15 posto", istaknuli su kandidati koalicije za EU izbore iz Političke platforme Možemo!, Nove ljevice i ORaH-a.

Kandidati koalicije za EU izbore Možemo!-politička platforma, Nova ljevica, ORaH – Tomislav Tomašević, Rada Borić, Zorislav Antun Petrović i Sandra Benčić – danas su na Trgu sv. Marka održali konferenciju za medije na temu dostupnosti stanovanja. Konferencija je bila popraćena prosvjednom akcijom u kojoj je na Markovom trgu pred zgradom Vlade postavljeno "šatorsko naselje", kao upozorenje na nedostupnost i skupoću stanovanja za lokalno stanovništvo, a posebno za mlade.

Za ovu je koaliciju tema stanovanja jedna od glavnih tema kampanje za europske izbore.

Tomislav Tomašević (Možemo! - politička platforma) naglasio je kako stanovanje nije luksuz već temeljno pravo, a kao društveno i političko pitanje ne može biti prepušteno divljanju na tržištu nekretnina. Za ovu je koaliciju tema stanovanja jedna od glavnih tema kampanje za europske izbore, o kojoj su počeli govoriti još na samom početku kampanje u Dubrovniku početkom travnja. "Zato nam je drago da sada o tome pričaju i drugi politički akteri na ovim izborima za EU." Tomašević je istaknuo da Hrvatska ima sramotno malo stanova za najam u javnom vlasništvu (2%) te da trebamo dosegnuti barem europski prosjek od 15%, s time da europski gradovi poput Beča imaju čak 60% javnih stanova za najam. "Gradnjom stanova u javnom vlasništvu koji se neće prodavati već koristiti za najam možemo utjecati na cijene stanova koje divljaju u Zagrebu i na obali. Povećavanjem ponude stanova za najam te subvencioniranom cijenom najma možemo srušiti tržišnu cijenu najamnina koja trenutno divlja - osigurat ćemo jeftini najam za socijalno ugrožene skupine, mlade i deficitarna zanimanja". U Europskom parlamentu koalicija će se boriti za regulaciju korporacija poput Airbnb-a koje izvlače lokalnu vrijednost i ostvaruju veliki profit, a ništa ne doprinose lokalnoj zajednici. Naime, "europski turistički gradovi su pokušali regulirati Airbnb, no podignute su tužbe zbog kršenja pravila EU, stoga je to pitanje jedino moguće regulirati na EU razini, i to ćemo i napraviti! Airbnb-a će morati lokalnim i državnim vlastima sustavno davati podatke o iznajmljivačima kako bi se njihovo poslovanje moglo regulirati."

Rada Borić (Nova ljevica) upozorila je da Hrvatska spada u grupu zemalja južne europske periferije koja ima nizak udio stanova u javnom vlasništvu. "Banke propagiraju srednjoklasni san o vlastitoj nekretnini i nude doživotne stambene kredite. Time mladi ulaze u dužničko ropstvo koje im smanjuje slobode u radnoj i političkoj sferi. Hrvatske vlade su do sada, umjesto da grade javne stanove za najam uglavnom subvencionirale kredite građanima za kupnju stana i u zadnje dvije godine na to je potrošeno čak 60 milijuna kuna. Tim mjerama su često pridonosile kratkotrajnom povećanju cijene stanova, pa su unatoč jeftinijim kreditima građani za stan u konačnici platili isto, a proračunski novac za subvencije se prelio u profit banaka." Zaključila je da građani u Hrvatskoj danas imaju dvije opcije - "ili dići doživotni kredit za stan ako uopće imaju ugovor o radu ili ići u nesiguran najam privatnih vlasnika stanova koji je često neprijavljen, bez ugovora i bez ikakvih prava. A sada je i tih privatnih stanova za najam lokalnom stanovništvu sve manje i manje jer je isplativije iznajmljivati turistima."

akcija_satori2_mozemo.jpg

Zorislav Antun Petrović (ORaH) istaknuo je da je koalicijska lista zelene ljevice za europske izbore potpisala Europsku građansku inicijativu "Stanovanje za sve" koja upravo traži da se javna ulaganja u gradnju stanova izuzmu iz EU pravila prekomjernog deficita EU te da se na razini Europske unije reguliraju korporacije poput Airbnba. "Pozivamo sve građane Hrvatske da učine isto i potpišu ovu Europsku građansku inicijativu, kako bi se u europskim institucijama formulirao prijedlog prema zahtjevima inicijative. Kad budemo izabrani u Europski parlament borit ćemo se da se provedu zahtjevi inicijative "Stanovanje za sve" jer mladi u Hrvatskoj ne mogu iseliti iz roditeljskog doma. Hrvatska je najgora u EU po broju mladih do 29 godina koji žive u roditeljskom domu: njih preko 87%! Glavni problem je što nema dovoljno priuštivih stanova za mlade pa se moraju iseljavati iz svojih gradova i iz Hrvatske: dostupno i povoljno stanovanje najbolja je demografska mjera."

Sandra Benčić naglasila je da se cijela jedna generacija ne može osamostaliti zbog loših politika vlade prema stanovanju.

Sandra Benčić (Možemo-politička platforma!) naglasila je da se cijela jedna generacija ne može osamostaliti zbog loših politika vlade prema stanovanju te poručila: "Mi ćemo to promijeniti - subvencija kredita nije rješenje nego dio problema. Potrebno je povećati fond stanova u javnom vlasništvu i potrebno  je regulirati Airbnb na europskoj razini, te osigurati sredstva iz EU fondova za izgradnju javnog stambenog fonda." "Zbog sve većeg korištenja platformi poput Airbnba smanjuje se broj stanova za lokalno stanovništvo, a cijene najma lete u nebo - u Zagrebu je u zadnjih godinu prosječna najamnina porasla čak 10%." Europski turistički gradovi poput Berlina, Barcelone, Beča i Amsterdama su regulirali Airbnb na različite načine - ograničenjem broja apartmana koji pojedini vlasnik može iznajmljivati, ograničenjem broja dana koliko se apartman može iznajmljivati, ograničenjem površine apartmana koja se može iznajmljivati i sličnim mjerama. Konačno, Benčić je istaknula da su "sve dosadašnje vlade poručivale građanima da je pitanje stanovanja pitanje tržišta, no da sami sebe tom istom tržištu nisu prepustili, već su si osigurali stanove iz državnog fonda i subvencionirani najam." Dužnosnici plaćaju najam i do tri puta manje od onoga što plaćaju građani, a istovremeno imaju i do tri puta veće plaće. "Ono što tražimo za sve građane jest upravo model koji su dužnosnici osigurali sebi: javni stambeni fond i jeftiniji najam. Ovaj zahtjev je zahtjev za jednakošću svih građana, a borba za jednakost počinje već na ovim europskim izborima", zaključila je.

Ključne riječi: stanovanje, Možemo!
<
Vezane vijesti