H-Alter
cesma_split_1postozagrad.jpgNa inicijativu platforme 1postozagrad i uz podršku stručnjaka i građana iz cijele Hrvatske pokrenuta je inicijativa za obnovu povijesne česme iz 1880. godine u ulici Sv. Petra starog u Splitu.

Inicijativa je danas upućena splitskom gradonačelniku i drugim gradskim službama, odnosno splitskom Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture, a zatraženo je da se sada neispravna i oštećena česma popravi i ponovo osposobi kako bi služila građanima i gostima Splita.

cesma_1postozagrad.jpg

Osim obnove česme, zatraženo je i da se trajno oslobodi njen plato od komercijalne upotrebe, a kako bi se česmi moglo nesmetano prilaziti.

Povijesna česma u ulici Sv. Petra starog i njeno osebujno mikrourbanističko rješenje koje omogućuje sklanjanje s ulice, nema samo utilitarnu funkciju javoga pojila, već predstavlja i ukras grada.

Iz inicijative ističu se da je predmetna česma dio povijesne baštine Splita, ali i da je besplatna pitka voda u javnom prostoru komunalni, javnozdravstveni i civilizacijski standard pa i dio splitske urbane tradicije.  

Osim u Zagrebu, platforma 1postozagrad angažirana je na nekoliko inicijativa - tekućih ili u pripremi - u više dalmatinskih gradova vezano uz povijesne i nove javne česme. Sve kao dio šire kampanje za veću prisutnost punktova s besplatnom pitkom vodom u javnom prostoru, odnosno afirmaciju vode kao javnog dobra.

Ključne riječi: javni prostor, Grad Split, 1postozagrad, voda
<
Vezane vijesti