Foto: Zelena IstraFoto: Zelena IstraJavnost je u istopadu obaviještena o nečuvenom uništavanju oko dva km prirodne morske obale u Peroju, od turističkog naselja Pineta do uvale Portić, koje je počinio Grad Vodnjan. U studenom je Zelena Istra od Ministarstva zaštite okoliša i energetike dobila informaciju da je Gradu Vodnjanu naređeno da za zahvat ishodi rješenje o ocjeni o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš, u roku od 45 dana od primitka rješenja. U međuvremenu su Grad prijavili i Inspekciji zaštite prirode, budući da taj dio akvatorija zapadne Istre spada u Nacionalnu ekološku mrežu.

Predstavnik Grada Vodnjana je na konferenciji o uređenju plaža održanoj u Peroju 14. listopada najavio slično "uređivanje" nešto više od četiri od ukupno devet km obale u svojoj nadležnosti.

Zelena Istra ih poziva na "odustajanje od tog primitivnog načina 'uređenja' plaža odnosno potpunog uništavanja prirodne konfiguracije terena i života na tom dijelu obale te na usklađivanje sa suvremenim trendovima uređivanja plaža koji podrazumijevaju očuvanje prirodne obale, smještajući gospodarske djelatnosti na platforme i 'sekundarne plaže' - zemljište u neposrednom kontaktu s kamenitom obalom".

Naglašavaju kako Grad Vodnjan mora poštovati Zakon o zaštiti okoliša i Zakon o zaštiti prirode za sve buduće zahvate na svojoj obali.

Ključne riječi: Istra, Zelena Istra, zaštita okoliša
<
Vezane vijesti