Foto: PixabayFoto: PixabayGoogle je otpustio četvero radnika aktivnih oko radničkog organiziranja unutar tehnološkog giganta. Jedna od otpuštenih radnica, Rebecca Rivers, bila je protiv Googleove suradnje s Carinskom i graničnom zaštitom (CBP), a drugi otpušteni radnik, Laurence Berland, prosvjedovao je protiv govora mržnje na YouTubeu, čiji je vlasnik Google. Google tvrdi da su sva četiri radnika otpuštena zbog kršenja pravila o sigurnosti podataka. "Ovo je klasično razbijanje sindikata umotano u žargon tehnološke industrije, a mi to nećemo prihvatiti", poručili su radnici i radnice.

Kako donosi Ars Technica, do otkaza je došlo u ponedjeljak, nakon pobune zaposlenika u Googleovom uredu u San Franciscu koja se održala prošlog petka. Radnici su skupom u petak podržali Rebeccu Rivers i Laurencea Berlanda, kojima je određen administrativni dopust nakon prethodnih protesta protiv politike tvrtke.Nemiri i radnička organiziranja unutar tvrtke su prisutni već neko vrijeme

"Ovim otpuštanjima Google povećava ilegalnu odmazdu protiv radnika koji sudjeluju u organiziranju, na što radnici imaju pravo. Ovo je klasično razbijanje sindikata umotano u žargon tehnološke industrije, a mi to nećemo prihvatiti", poručili su radnici i radnice.

Nemiri i radnička organiziranja unutar tvrtke su prisutni već neko vrijeme. U studenom 2018. godine oko 20 tisuća Googleovih zaposlenika organiziralo je prosvjednu šetnju zbog načina na koji je Google postupao u slučajevima optužbi za seksualno uznemiravanje protiv viših rukovoditelja. Organiziranje radnika i prosvjedi intenzivirali su se tijekom protekle godine.

Ključne riječi: radnička prava, google
<
Vezane vijesti