H-Alter
Bike sharing stanica u Beču, Foto: C. FurthnerBike sharing stanica u Beču, Foto: C. FurthnerOd Vancouvera, Seattlea, San Francisca, preko New Yorka, Rio de Janeira, Istanbula pa sve do Taipeija – u Bike sharing atlas uneseno je više od 460 svjetskih gradova i preko 21.000 pojedinačnih stanica na kojima se mogu unajmiti javni bicikli.

Trojica informatičara sa Sveučilišta u Beču razvili su globalni Bike sharing atlas koji prikazuje aktualnu mrežu sustava javnih bicikla i model mobilnost u više od 460 gradova diljem svijeta.

Od Vancouvera, Seattlea, San Francisca, preko New Yorka, Rio de Janeira, Istanbula pa sve do Taipeija – u Bike sharing atlas uneseno je više od 460 svjetskih gradova i preko 21.000 pojedinačnih stanica na kojima se mogu unajmiti javni bicikli. Podaci o slobodnim stanicama, popunjenosti stanica, broja bicikla i slično, ažuriraju se svakih 15 minuta.

Globalni Bike sharing atlas osmislila su trojica informatičara sa Sveučilišta u Beču kako bi pristup otvorenim podacima, a većina podataka mreža sustava javnih bicikla je otvorena, olakšao i omogućio svim ljudima. Većina podataka skriva se iza kompleksnih tabela i baze podataka, objašnjavaju informatičari, a cilj atlasa je da ti podaci budu vidljivi i opipljivi, tj. vizualno interaktivni.

Osim informacija u stvarnom vremenu o stanju pojedinih stanica sustava javnih bicikla, Bike sharing atlas nudi i mnoge druge mogućnosti. Pomoću planera putovanja može se npr. naći najbliža slobodna stanica, a algoritam izračunava najbrži put do cilja.

Podaci se nakon ažuriranja ne brišu, nego se bilježe i spremaju, jasno – anonimno. Tako se mogu pratiti modeli mobilnosti pojedinog grada i to tijekom posljednjih 15 mjeseci. U Londonu recimo, građani uglavnom koriste bicikle na velikim udaljenostima, dok Bečani preferiraju kraće rute, kažu informatičari.

Globalni Bike sharing atlas stoji svim korisnicima interneta besplatno na raspolaganju, nije potrebna ni prijava, a koristan je kako biciklistima tako i sociolozima i urbanistima.

Više o Bike sharing atlasu pročitajte na:

http://bikesharingatlas.org/

Ključne riječi: biciklizam, bicikl
<
Vezane vijesti