Festival "Željezara", koji će se održati od 6. do 8. lipnja u Sisku, uključuje umjetnički, aktivistički i glazbeni program, a cilj mu je pomoću stotinjak sudionika domaće i regionalne glazbene, umjetničke i aktivističke scene upogoniti prostor "Željezare" i lokalne zajednice.

Prvo izdanje Festivala Željezara, koje će se održati od 6. do 8. lipnja u Sisku, predstavljeno je na današnjoj konferenciji za medije. Predstavljanje festivala je započeo umjetnički direktor Marijan Crtalić s izvođenjem kratkog performansa Vjerodostojnost arhivske građe u povijesnoj, kulturnoj i političkoj izgradnji društva. Performans se sastojao od Crtalićeve recitacije pionirske zakletve te, kako je naveo, "bazira se na tome kako vjerovati čovjeku, odnosno društvu koje je prekršilo vlastitu riječ".

Festival Željezara uključuje umjetnički, aktivistički i glazbeni program, a cilj mu je kroz tri dana uz pomoć stotinjak sudionika domaće i regionalne glazbene, umjetničke i aktivističke scene upogoniti prostor Željezare i okolne objekte i naselje te barem privremeno ostvariti kulturnu proizvodnju. Ideja o pokretanju festivala i kulturne revitalizacije grada je nastala 2007. godine u sklopu Crtalićevog projekta Nevidljivi Sisak, s ciljem maksimalnog korištenja svih kulturnih resursa i potencijala Siska.

festival-zeljezara2-zdravko-budimir.jpg festival-zeljezara2-zdravko-budimir.jpg

Marijan Crtalić: Iako je ideja nastala 2007. godine, tek nedavno su se otvorili preduvjeti da aktivno krenemo u realizaciju opsežnijeg projekta čija je namjera uspostaviti komunikaciju s lokalnim stanovništvom

"Iako je ideja nastala 2007. godine, tek nedavno su se otvorili preduvjeti da aktivno krenemo u realizaciju opsežnijeg projekta čija je namjera uspostaviti komunikaciju s lokalnim stanovništvom i prostorom pritom se oslanjajući na svekoliku, a naročito kulturnu politiku bivše Željezare Sisak prema radnicima i njihovim obiteljima. Poznavajući lokalne probleme, odlučio sam se na tri programske cjeline koje odgovaraju potrebama i željama stanovništva radničkog naselja Caprag kao sisačkog predgrađa, a i Siska općenito. Spomenuto naselje je najzanemareniji dio grada i odlučio sam krenuti ravno iz centra problema", pojasnio je ideju o pokretanju festivala Marijan Crtalić. "Osnova i cilj umjetničkog programa festivala je uspostaviti komunikaciju s lokalnim problemima, stanovništvom i prostorom, kao i s udrugama civilnog društva te ishoditi opsežnu reakciju na zadani kontekst i njegove specifičnosti odnosno estetiziranje i pokazivanje drugačijeg kuta sagledavanja i izražavanja problema, njihove analize i potencijalnih rješenja", dodao je Crtalić informacije o umjetničkom djelu programa.

Lela Vujanić: Na temelju autentičnih iskustava - od povijesti Željezare do sumorne sadašnjosti - propitivat će se mogućnost korištenja nekada progresivnih ideja kao i recentnih iskustava organizacija iz cijele Hrvatske - da bi se potaknuo razvoj grada i samoorganizacije građana

Aktivistički dio programa festivala koji će se održati u formi Konferencije o samoorganiziranju uz brojna predavanja, diskusije i propitivanja tema poput rada, solidarnosti, promjene, prostora, ljudskih prava, održivog razvoja, kulture predstavila je izvršna direktorica i urednica aktivističkog dijela Lela Vujanić. "Na konferenciji će sudjelovati pedesetak aktivista iz trinaest potvrđenih organizacija zajedno sa studentima, nezaposlenima, radnicima, sindikalistima, penzionerima - građanima naselja Caprag i grada Siska. Pozvane organizacije ravnopravno su sudjelovale u kreiranju programa, a na samom festivalu će predstaviti svoj rad te u suradnji s lokalnim inicijativama pokušati iznaći modele i rješenja za razvoj Siska. Na temelju autentičnih iskustava - od povijesti Željezare do sumorne sadašnjosti - propitivat će se mogućnost korištenja nekada progresivnih ideja kao i recentnih iskustava organizacija iz cijele Hrvatske - da bi se potaknuo razvoj grada i samoorganizacije građana." U ovom slučaju će se naselje Caprag i tvornički krug Željezare koristiti kao eksperiment u samoorganiziranju i kao mikro platforma za promjene.

Nenad Borović, glazbeni urednik iz organizacije Žedno uho predstavio je glazbeni dio programa koji uključuje dvadesetak izvođača domaće i regionalne nezavisne glazbene scene. "Koncept slaganja glazbenog programa referira se direktno na sadržaj i koncept samog projekta, glazbenici su birani prema glazbenoj kvaliteti, ali i na temelju povezanosti njihova stvaralaštva s tematikom festivala. Riječ je o bendovima koji su svjesno proživjeli tranzicijski period te svoje poglede i emocije prema istom iskazuju putem glazbe" , pojasnio je Borović. Program predvode Bambi Molestersi, domaći bend koji je ostavio značajan trag i koji su vrlo konkretno ucrtali Hrvatsku na svjetsku nezavisnu glazbenu scenu. Osim Bambi Molestersa, svoj doprinos će dati Antenat, solo izvođač Damir Avdić koji svojom glazbom direktno prkosi političkom establishmentu i sustavu, My Buddy Moose te dva iznimna ženska benda - Punčke i Žen. U sklopu klupskog programa svirat će dva domaća instrumentalna benda ABOP i Tobogan koji svojim glazbenim izričajem i pristupom stvaranju plesne glazbe podsjećaju na glazbu sedamdesetih i osamdesetih godina. Klupski elektronski program upotpunit će sisačka elektronska scena Electro City s mračnom industrial plesnom glazbom u konotaciji sa tematikom festivala, ali i lokacijom.

Svoju motivaciju za sudjelovanjem na festivalu izrazio je i Niko Potočnjak, frontman benda Seven That Spells te je istaknuo festival kao mogućnost za oživljavanje regije i svojevrsnu decentralizaciju Hrvatske. Umjetnik i fotograf Boris Cvjetanović podijelio je svoje viđenje festivala i u stvari izrazi žaljenje trenutnom percepcijom samog pojma radnika. "Biti radnikom je bilo ponosno zanimanje, a danas biti radnik je u stvari sramota. Čak danas nema više riječi radnik nego djelatnik, a to propadanje radništva se na primjeru Siska jako lijepo vidi."

festival-zeljezara3-foto-zdravko-budimir.jpg festival-zeljezara3-foto-zdravko-budimir.jpg

Hrvoje Jurić: Aktivistički dio programa objedinit će današnju problematiku društva - problemi propadanja javnih prostora, radništva, rada i organiziranja radnika te solidarnosti

Hrvoje Jurić, filozof, književnik i anarhist stavio je naglasak na koncept solidarnosti i na propadanje istog za koje najviše krivi današnji kapitalistički sistem u kojem živimo. Prostor Željezare smatra primjerom toga, odnosno žrtvom propadanja solidarnosti, ali i društvenog sistema koji je, barem teorijski, počivao na tome. "Aktivistički dio programa objedinit će današnju problematiku društva - problemi propadanja javnih prostora, radništva, rada i organiziranja radnika te solidarnosti. Ako ne postoji koncept solidarnosti, koji kao koncept povezuje ljude, različite zajednice, socijalne grupe onda neće biti ni organizacije ni samoorganizacije, neće biti ničeg", pojasnio je svoju motivaciju za sudjelovanjem na festivalu kao i važnost ovako koncipiranog događaja.

Program Festivala Željezara započeti će u prijepodnevnim satima, a nastaviti će se do ranih jutarnjih sati. Tijekom dana posjetitelji će moći razgledati izložbe, instalacije, performanse te će moću sudjelovati na tribinama i diskusijama, a od ranih večernjih sati uživati u raznolikim glazbenim izvedbama. Cijena festivalske ulaznice koja uključuje sva tri dana iznosi 50 kuna, a cijena dnevne 30 kuna. Ulaznice se mogu kupiti od 19. svibnja u Dirty Old Shopu (Tratinska 18) te na nekoliko lokacija u Sisku. Također, za sve posjetitelje Festivala iz Zagreba bit će osiguran prijevoz po povoljnim cijenama na relaciji Zagreb-Sisak.

Ključne riječi: Festival Željezara
<
Vezane vijesti