ytb-prtscytb-prtscNajveći broj marketinških ugovora koje je posljednjih godina potpisao Grad Rijeka odnosi se na tvrtku "Manufaktura". S njom je od 2010. do 2013. godine Grad potpisao ukupno jedanaest ugovora, u ukupnoj vrijednosti većoj od 300 tisuća kuna.

Ugovore s "Manufakturom" u ime Grada potpisivao je, osim gradonačelnika Obersnela, Ivan Šarar, bivši 50-postotni suvlasnik ove tvrtke, sada u svojstvu pročelnika Odjela gradske uprave za kulturu.

Trebalo bi upravljati sukobom interesa u svim slučajevima kada se obavljanje javne funkcije u nekom konkretnom slučaju tiče povezane osobe, bilo da se radi o bratu, sestri, prijatelju ili bivšem poslovnom partneru

Koncem prošle godine voditeljica Službe za odnose s medijima Grada Rijeke Lea Stoiljković Medved i njezin suprug Zoran Medved podigli su kaznenu prijavu protiv novinara Kanala Ri Ernesta Marinkovića i gradskog vijećnika HDZ-a Hrvoja Burića zbog klevete. Medved i Stojiljković ustvrdili su da su ih Burić i Marinković oklevetali u jednom TV prilogu, u kojem je Burić konstatirao kako tvrtka Manufaktura, u kojoj je udjele do listopada 2008. imao Zoran Medved, ima unosne ugovore s Gradom Rijekom, dok njegova supruga radi u Službi za odnose s medijima. Tužbu za klevetu podnesenu protiv Marinkovića osudilo je Hrvatsko novinarsko društvo, jer je novinar tužen samo zato što je prenio riječi HDZ-ovog vijećnika bez ijednog suvišnog komentara. Dođe li do osuđujuće presude, novinaru prijeti novčana kazna do 500 dnevnih iznosa.

Kontekst slučaja koji je nastao kao posljedica konstatacije gradskog vijećnika o poslovanju tvrtke Manufaktura i Grada Rijeke ima, međutim, nešto dužu prošlost. Zastupnik Burić već godinama "provocira" gradske oce, prvenstveno gradonačelnika Vojka Obersnela čiju je osobnu internetsku stranicu izradila upravo Manufaktura, zbog brojnih poslova koji su dodijeljeni ovoj tvrtki.

Tako je početkom 2011. godine Burić zatražio izlist svih poslova koje je Grad Rijeka dodijelio Manufakturi od 2008. do 2010. godine. Iz Grada su mu odgovorili da je riječ o poslovima u vrijednosti od gotovo 900 tisuća kuna, kako je naveo Novi list, koji su bili financirani i iz rashodnih stavki, zbirno i netransparentno ubačenih u stavke poput "ostali rashodi", "reprezentacija" i slične odjeljke ukupno "teške" 80 milijuna kuna. "Indikativno je da su ti računi plaćani u roku od 30 dana, a što nije slučaj s nekim drugim poduzetnicima, a što svjedoči da ta tvrtka ima povlašteni status", kazao je Burić nakon što su mu dozvolili uvid u fakture Manufakture. Povod za jedan od njegovih brojnih upita koji se tiču ove tvrtke bilo je i imenovanje Ivana Šarara, dotadašnjeg 50-postotnog vlasnika tvrtke Manufaktura i bivšeg člana grupe Let 3, na mjesto pročelnika Odjela gradske uprave za kulturu u ožujku 2011. godine.

Novo svjetlo u cjelokupnom slučaju bacaju ugovori između Grada Rijeke i Manufakture koje je H-Alter prikupio pozivajući se na Zakon o pravu na pristup informacijama, tražeći u svojem zahtjevu sve ugovore koji se odnose na odnose s javnošću i marketing, a koje je Grad Rijeka potpisivao od 2010. do 2014. godine. Najveći broj svih dobivenih marketinških ugovora odnosi se upravo na Manufakturu, koja je od 2010. do 2013. godine potpisala s Gradom ukupno jedanaest ugovora, u vrijednosti većoj od 300 tisuća kuna. Štoviše, od 2011. do 2013. godine ugovore s Manufakturom kao naručitelj u ime Grada Rijeke potpisivao je, osim gradonačelnika Obersnela u nekoliko slučajeva, upravo bivši suvlasnik ove tvrtke, Ivan Šarar.

Novo svjetlo u cjelokupnom slučaju bacaju ugovori između Grada Rijeke i Manufakture koje je H-Alter prikupio pozivajući se na Zakon o pravu na pristup informacijama

Riječ je o ugovorima za oblikovanje web stranice Kamov.hr, izradi web aplikacije za potrebe prezentacije proračuna Grada Rijeke i implementaciji paketa za dvosmjernu komunikaciju s građanima na internetu. Najveći dio poslova otpada, međutim, na oblikovanje, redizajn i održavanje web stranice te izradu letaka i ostalih promidžbenih materijala za Art kino Croatia. U slučaju navedenog kina, svake su godine potpisivana dva do tri različita ugovora koji su, poput svih drugih ugovora,  imali vrijednost manju od 70 tisuća kuna, kolika je granica za otvaranje javnog natječaja, sukladno starom Zakonu o javnoj nabavi.

Tako je primjerice Grad Rijeka za oblikovanje tjednih i mjesečnih plakata i letaka za Art kino Croatia 2010. godine platio 35 520 kuna, a za oblikovanje programske knjižice i drugog programskog materijala 33 333 kuna. Treći ugovor koji je potpisan na isti datum  te nosi isti naziv kao i prethodna dva ugovora, odnosio se na usluge održavanja web stranica Art kino Croatia, za cijenu od 36 585 kuna.

Drastično smanjenje cijena istih usluga u samo dvije godine poklapa se s prelaskom Šarara iz Manufakture u Grad Rijeku

Premda su potonji ugovori potpisivani svake godine, cijena im se  u pojedinim slučajevima poprilično razlikovala. Naime, 2011. godine usluge grafičkog oblikovanja promidžbenih materijala za Art kino Croatia objedinjene su u jednom ugovoru, te su ukupno koštale 48.700,00 kuna, što je manje za 20 tisuća kuna od dvaju ugovora iz 2010. s istim narudžbama. Godine 2013. taj je iznos smanjen još značajnije; potpisan je za samo šestomjesečno razdoblje i to u iznosu od 16 200 kuna. Drastično smanjenje cijena istih usluga u samo dvije godine poklapa se s prelaskom Šarara iz Manufakture u Grad Rijeku. Štoviše, to je vidljivo i na samim ugovorima s Manufakturom za 2011. godinu, koji su redom „revidirani". Na dodacima ugovora kojima je za 15-20 tisuća kuna smanjen prethodno potpisani iznos - za vrijeme dok je Šarar bio u Manufakturi - upravo je njegov pročelnički potpis.

Šarar je, kako se vidi iz Rješenja gradonačelnika Obersnela, koje je H-Alter dobio temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama, pročelnikom imenovan 11. ožujka 2011., a mandat mu je započeo 1. travnja iste godine. Prema podacima iz Grada Rijeke, Šarar iz Manufakture izlazi 29. ožujka 2011., a u Registru trgovačkih društava njegovo se ime briše 29. travnja, mjesec dana nakon što je započeo s obnašanjem dužnosti pročelnika za kulturu.

Premda ističe kako u ovoj priči ne bi došlo do sankcija od strane Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, H-Alterov sugovornik koji je stručnjak za ovakve i slične slučajeve, smatra kako se, kada ga se sagleda iz etičke perspektive ili idealnog Zakona o sprečavanju sukoba interesa, ovdje radi o sukobu interesa. "Naime, osobe koje su vlasnici te tvrtke, njegovi bivši partneri, su s njim povezane osobe. Načelno gledano, trebalo bi upravljati sukobom interesa u svim slučajevima kada se obavljanje javne funkcije u nekom konkretnom slučaju tiče povezane osobe, bilo da se radi o bratu, sestri, prijatelju ili bivšem poslovnom partneru".

Kako bismo čuli i mišljenje Grada Rijeke u čije ime se ovi ugovori sklapaju, u utorak smo poslali upit na adresu njihovog odnosa s medijima, koji je sadržavao šest pitanja. Među ostalim su nas zanimali podaci o ugovorima koje je Grad Rijeka potpisao prije 2009. godine, kad je u Manufakturi bio Zoran Medved. Zanimalo nas je i kojim su točno postupcima odabirali baš ovu tvrtku i zašto su ugovori s Manufakturom mijenjani nakon što je pročelnik postao Šarar. Nakon jednog dana šutnje, u ime Grada se jučer javila Lea Stoiljković Medved, šefica službe za odnose s medijima, koja je zbog spominjanja nje i njezinog supruga u kontekstu Manufakture tužila vijećnika i novinara, kazavši kako će zbog "opsežnosti dijela pitanja" odgovoriti tek sljedeći tjedan. Stoga smo zamolili Grad Rijeku da se odmah očituje barem glede činjenice da Šarar potpisuje ugovore sa svojom bivšom tvrtkom. No, ni odgovor na to pitanje do zaključenja teksta nismo dobili.


Gradonačelnik Obersnel odobrio potpisivanja Šararu

Nakon objave teksta, iz Grada Rijeke su poslali odgovore na naš upit. U odgovorima je istaknuto kako je Šarar dolaskom na pročelničko mjesto naveo sve tvrtke u kojima je radio ili imao vlasničke udjele. "Pred potpisivanje ugovora s tvrtkom Manufaktura, o tome je obavijestio gradonačelnika koji mu je sukladno Zakonu, a s obzirom na kontinuiranu uspješnu suradnju Manufakture i Art kina, izdao suglasnost za potpisivanje navedenih ugovora", istaknuto je u odgovoru Grada Rijeke, odakle navode da od ljeta 2013. godine Art kino funkcionira kao ustanova u kulturi, a ne više kao projekt Odjela za kulturu pa ugovore Art kina i Manufakture više i ne potpisuje pročelnik Šarar nego ravnateljica Art kina Slobodanka Bundalo Mišković.


Članak je objavljen u okviru projekta Udruge za nezavisnu medijsku kulturu Pravo novinara na pristup informacijama, koji financira Balkan Trust for Democracy.

Ključne riječi: Rijeka, sukob interesa, Vojko Obersnel
<
Vezane vijesti