Foto: M.K.Foto: M.K.Europska komisija danas je objavila novu procjenu o stanju prirode u EU te izvješće pokazuje da Europa još uvijek doživljava gubitak biološke raznolikosti, kao i da europska priroda nije u najboljem stanju. Međutim izvješće pokazuje i da se, ukoliko se pravilno zaštiti i njome upravlja, priroda može oporaviti.

Za WWF je važno da je izvješće potvrdilo važnost i učinkovitost Direktive o pticama i Direktive o staništima te da su one prepoznate kao glavni pravni instrument kako bi se osiguralo očuvanje prirode u EU.

"Predsjednik Juncker treba pažljivo pročitati ovaj izvještaj koji je pripremila njegova vlastita komisija, a koji pokazuje koji su pravi alati za očuvanje europske prirode i oporavak našeg gospodarstva. Europa ima blago u svojim rukama koje treba braniti od neodrživog energetskog i prometnog razvoja. Postoje dobri načini rada s prirodom i oni se uvijek isplate", rekao je Tony Long, direktor WWF-ova ureda za europske politike, komentirajući izvješće.

"Očekujemo da ovo znanstveno utemeljeno izvješće pozitivno doprinese trenutnoj procjeni EU propisa o zaštiti prirode dokazujući s konkretnim primjerima iz raznih zemalja da se priroda, kada je učinkovito zaštićena, može oporaviti i nastaviti pružati koristi ljudima", navode iz WWF-a.

Više od 100.000 građana EU već je pozvalo Komisiju da obrani europsko zakonodavstvo o zaštiti prirode i njihov glas treba slušati. 

Izvješće potvrđuje loše stanje očuvanosti prirode diljem EU sa samo 23 posto vrsta i 16 posto staništa u dobrom stanju. Intenzivna poljoprivreda, energetska i prometna infrastruktura identificirani su kao glavni uzroci trenutnog pada i degradacije prirode. Primjer za to je dramatično stanje rijeka, močvara i jezera, gdje je čak 51 posto staništa u močvarama u lošem stanju.

WWF se nada da će ovaj izvještaj snažno doprinijeti trenutnoj procjeni EU direktiva o pticama i staništima koju provodi Komisija kako bi odlučila postižu li one svoje ciljeve. U svojim zaključcima Komisija priznaje ključnu ulogu mreže Natura 2000 u pomaganju oporavka ugroženih staništa i vrsta. WWF poziva tvorce politike EU u Bruxellesu i u zemljama članicama da ozbiljno razmisle o ovim zaključcima prilikom odlučivanja o budućnosti prirodnih propisa EU u sljedećim mjesecima.

Ključne riječi: Europska komisija, WWF
<
Vezane vijesti