Foto: WWFFoto: WWFDanas je u Europskom parlamentu održano glasovanje oko Izvještaja o provedbi Strategije o biološkoj raznolikosti EU, i velika većina, čak 692 parlamentarca, podržala je Strategiju te time poslala poruku Komisiji da ne revidira Direktivu o staništima i Direktivu o pticama. U skladu s današnjim glasovanjem protiv revizije u EP-u, WWF poziva Komisiju da slijedi njihov primjer i podrži direktive u lipnju, kada će biti konačno glasovanje o njihovoj reviziji.

Današnje glasovanje potvrđuje važnost Direktive o pticama i Direktive o staništima, kao i potrebu da ih se u potpunosti provodi.

U svom izvještaju, Europski parlament protivi se mogućoj reviziji direktiva o pticama i staništima, tvrdeći "da bi to rezultiralo oslabljenom zakonskom zaštitom i financiranjem, da bi bilo loše za ljude, prirodu i gospodarstva".

Direktive smatraju dovoljno fleksibilnima da gospodarski razvoj i zaštita prirode mogu zajedno, ruku pod ruku. 

U skladu sa stavom WWF-a i drugih nevladinih udruga, Parlament sada traži više odgovarajućih mjera upravljanja i zaštite prirode, kao i dovoljno financiranje i usklađenost s politikama EU, kao što su poljoprivreda i energija, čime bi se postigao oporavak vrsta i staništa do 2030. godine.

<
Vezane vijesti