Foto: M.K.Foto: M.K.Sveobuhvatno istraživanje europske prirode koje je Europska komisija objavila jučer ukazuje na ugroženost divljih vrsta i staništa diljem Europe. Istraživanje dolazi upravo u trenutku kada Europska komisija prijeti oslabljivanjem ključnih zakona za zaštitu prirode, javljaju iz Zelene akcije.

Naime, Europska komisija provodi procjenu učinkovitosti, tzv. "fitness check" provedbe direktiva o pticama i staništima kao dio šireg deregulacijskog plana.

Ako ih se provodi pravilno, dokazano je da ove direktive mogu biti učinkovite, donoseći jasne pogodnosti za bioraznolikost kao i značajnu društvenu i ekonomsku korist.

Izvještaj o stanju prirode zaključuje da je mreža zaštićenih područja Natura 2000, uspostavljena ovim Direktivama, "imala važan pozitivni utjecaj na stanje očuvanja divljih vrsta i stanišnih tipova". No, "puni potencijal mreže tek treba ostvariti", a implementacija nije ni približno potpuna.

U utorak, 12. svibnja, više od 100 nevladinih organizacija diljem Europe pokrenulo je internet kampanju Krik za prirodu koja ima za cilj obranu direktiva o pticama i staništima. Ova kampanja omogućuje će građanima EU da sudjeluju u javnim konzultacijama Europske komisije i tako sačuvaju zakonodavstvo koje štiti prirodu u Europi. Ove dvije direktive prepoznate su kao jedno od najjačih u svijetu u zaštiti životinja, biljaka i staništa od izumiranja. Zahvaljujući tom zakonodavstvu, Europa danas ima najveću svjetsku mrežu zaštićenih područja, Natura 2000, koja obuhvaća petinu europskog kopna i četiri posto mora. Do sada je već više od sto tisuća ljudi sudjelovalo u javnim konzultacijama koje je na tu temu pokrenula Europska komisija, zahtijevajući njihovo očuvanje. 

Zelena akcija se također pridružila europskoj kampanji te ovim putem još jednom pozivamo građane da poruče Europskoj komisiji kako priroda ne smije postati žrtvom deregulacijske politike koja ide u korist biznisa, a nauštrb ostatka društva.

Komentare Komisiji možete poslati ovdje.

<
Vezane vijesti