Foto: www.savariver.comFoto: www.savariver.comHrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode na Međunarodni dan akcije za rijeke, koji se obilježava 14. ožujka, pozdravlja odluku Europske komisije kojom nisu prihvaćeni ekološki štetni i ekonomski neisplativi infrastrukturni projekti na rijeci Savi i drugim rijekama u Hrvatskoj.

Europska komisija nije uvrstila s hrvatske strane predložene projekte izgradnju hidroelektrana u sklopu projekta Zagreb na Savi, kanal Dunav-Sava te projekt regulacije rijeke Save u novi investicijski ciklus na razini Europske unije vrijedan 320 milijardi eura.

Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode na Međunarodni dan akcije za rijeke, koji se obilježava 14. ožujka, pozdravlja ovu odluku Europske komisije kojom nisu prihvaćeni ekološki štetni i ekonomski neisplativi infrastrukturni projekti na rijeci Savi i drugim rijekama u Hrvatskoj.

Tijekom prošle godine Europska komisija je u svrhu poboljšanja ekonomske i investicijske situacije u Europi uputila poziv državama članica da dostave popis projekata od zajedničkog europskog interesa. Hrvatska je dostavila "listu želja" od 77 projekata koji je uključivao brojne projekte upitne kvalitete, osobito iz područja gospodarenja vodama i energetike. Vrlo brzo se pokazalo da samo 25 projekata zadovoljava postavljene uvjete Europske komisije.

Odluka Europske komisije kojom se odustalo od financiranja ekološki štetnih a ekonomski potpuno neisplativih projekata predstavlja odličnu vijest za zaštitu prirodnih vrijednosti i održivi razvoj ovog područja uz rijeku Savu.

"Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode niz godina upozorava na okolišnu i ekonomsku štetnost izvedenih i planiranih infrastrukturnih projekata na rijeci Savi. Naši prosvjedi za povećanje transparentnosti i poboljšanja u politikama i dosadašnjim lošim praksama upravljanja hrvatskim rijekama nažalost nailaze na zid nadležnih institucija", kaže Gligor Radečić, koordinator za Hrvatsku u međunarodnoj kampanji Spasimo plavo srce Europe.

S ukupnom dužinom od 944 kilometra, rijeka Sava je najduža i ekološki najvrjednija rijeka ovog dijela Europe. Njeni gornji tokovi osiguravaju opstanak ugroženoj ribi mladici (Hucho hucho) dok prostrana poplavna područja sačuvana nizvodno od Zagreba štite ljude i njihova dobra od štetnih poplava i omogućuju održivi razvoj ovih područja.

"Unatoč studijama i podacima međunarodnih okolišnih organizacija Riverwatcha, Euronatura i WWF-a, koje pokazuju da su rijeka Sava i njeni pritoci u vrlo dobrom ekološkom i hidro-morfološkom stanju, brzopletom i neisplativom izgradnjom hidroelektrana na gornjem dijelu te dodatnom regulacijom donjih i srednjih tokova to se nastoji olako poništiti. Odluka Europske komisije kojom se odustalo od financiranja ekološki štetnih a ekonomski potpuno neisplativih projekata predstavlja odličnu vijest za zaštitu prirodnih vrijednosti i održivi razvoj ovog područja uz rijeku Savu", zaključuje Tibor Mikuška, voditelj projekata u Društvu.

 

<
Vezane vijesti