Foto: EKFoto: EKOvogodišnja kampanja kulminirati će na Međunarodni dan čišćenja obala 21. rujna akcijama čišćenja u više od 80 zemalja, na svim naseljenim kontinentima.

Na plažama u Europi i ostatku svijeta osoblje EU-a pridružuje se lokalnim zajednicama u čišćenju morskog otpada u okviru kampanje #EUBeachCleanUp. Ovogodišnja kampanja, pokrenuta 19. kolovoza, trajat će cijeli listopad, a kulminirati na Međunarodni dan čišćenja obala 21. rujna akcijama čišćenja u više od 80 zemalja, na svim naseljenim kontinentima.

"Europska unija ima neke od najambicioznijih politika za borbu protiv onečišćenja mora u svijetu. Zajedno s Ujedinjenim narodima želimo da naši oceani budu čišći i zdraviji, u skladu s UN-ovim ciljem održivog razvoja br. 14. Ove godine imamo novog partnera: Štrumpfove. Plavi, hrabri i simpatični mladima i starima, oni su idealni partneri naše kampanje. Sudjelujte u našim događanjima i pomozite nam u stvaranju globalnog vala oceanskog aktivizma!", pozvao je Povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella.

Kao rezultat brojnih događanja kampanje #EUBeachCleanUp u nadolazećim tjednima, tone otpada iz mora i s obala bit će poslane u lokalne objekte za gospodarenje otpadom. Događanja organiziraju veleposlanstva EU-a i uredi UN-a diljem svijeta, zajedno s lokalnim vlastima, školama, nevladinim organizacijama i privatnim poduzećima. Ovom kampanjom EU i partneri žele uključiti i senzibilizirati javnost, osobito djecu i mlade. U prikupljenom otpadu s plaže sudionici će prepoznati mnoge predmete za jednokratnu uporabu: štapiće za uši, slamke, plastične vrećice ili pribor za jelo… Sudjelovanje u ovom događanju može potaknuti dugoročnu promjenu ponašanja, smatraju.

Svake godine u more se baci osam milijuna tona plastičnog otpada; ovaj ogroman problem ne može se riješiti samim čišćenjem plaža. Prevencija je ključna. EU je zato donio Europsku strategiju za plastiku u kružnom gospodarstvu uz zakonodavne mjere za smanjenje proizvodnje i potrošnje 10 plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu koji se najčešće nalaze u morskom otpadu.

Ključne riječi: zaštita okoliša
<
Vezane vijesti