Foto: Marina KelavaFoto: Marina KelavaKomisija poziva Hrvatsku da donese plan gospodarenja otpadom i program za sprečavanje stvaranja otpada kao temelj nacionalne politike gospodarenja otpadom u skladu s ciljevima zakonodavstva EU-a o otpadu te kružne ekonomije. To su ujedno i preduvjeti za upotrebu sredstava EU-a. Hrvatska je imala nacionalni plan gospodarenja otpadom za razdoblje 2007.–2015., ali ga je propustila revidirati, produljiti njegovo trajanje ili donijeti novi plan za nadolazeće razdoblje.

Planovima i programima za gospodarenje otpadom nastoji se smanjiti utjecaj otpada na okoliš i ljudsko zdravlje te poboljšati učinkovitost iskorištavanja resursa u cijeloj Uniji. Ako Hrvatska ne postupi u skladu s tim u roku od dva mjeseca, predmet se može uputiti Sudu Europske unije

Hrvatska također dvije godine kasni s donošenjem programa za sprečavanje stvaranja otpada koji se trebao početi provoditi najkasnije 12. prosinca 2013. godine.

Programom bi trebalo nastojati smanjiti količinu otpada stvorenog na izvoru mjerama - kao što su poboljšanje načina proizvodnje i poticanja potrošača da se okrenu zelenijim proizvodima i smanjenoj upotrebi ambalaže. Komisija je stoga odlučila uputiti obrazloženo mišljenje.

Ako Hrvatska ne postupi u skladu s tim u roku od dva mjeseca, predmet se može uputiti Sudu Europske unije. Taj je predmet dio horizontalnih provedbenih mjera protiv nekoliko država članica.

 

aem_copy55057.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
<
Vezane vijesti