Foto: Zoran GrozdanovFoto: Zoran GrozdanovDanas, na svjetski Dan socijalne pravednosti, članovi udruge Centar za kulturu dijaloga i udruge Šarolija, na riječkome Korzu lijepili su naljepnice s podacima Unicef-ovog istraživanja o siromaštvu djece iz 2015., kako bi ukazali na sve veće socijalno raslojavanje najmlađih pripadnika našega društva i potakli na jačanje društva jednakih šansi u kojem sva djeca imaju priliku za uspjeh na temelju svojih sposobnosti, a ne konteksta u kojem žive.

Priopćenje Centra za kulturu dijaloga i udruge Šarolija prenosimo u cijelosti:

Za vrijeme uspješne kampanje Oslobodimo doniranje hrane PDV-a, koja je prvenstveno bila usmjerena na povećanje donacija hrane socijalnim samoposlugama, rodila se ideja konkretnoga rada s djecom korisnika socijalne samoposluge Kruh sv. Elizabete iz Rijeke. Uvidjeli smo da je ključni problem te djece u tome što se kreću u krugu socijalne isključenosti i upravo zato nemaju priliku za ostvarivanje drugačijeg života no što ga imaju njihovi roditelji. Zbog svojega konteksta zatvoreni su u jednom krugu i nemaju mogućnosti prekinuti jer su mahom u kasnijoj fazi slabo obrazovani, nekonkurentni te nemaju nikakvu socijalnu mrežu. Stvara se još jedna generacija socijale, željeli oni to ili ne. Zbog toga su im udruga Centar za kulturu dijaloga i udruga Šarolija iz Rijeke željele osigurati mjesto gdje će moći razvijati svoje sposobnosti, ostvariti svoje potencijale, te mjesto na kojemu će njihovi roditelji dobiti podršku kako da ih u tome podupru i usmjere. Pokrenuli smo stoga MOJE MJESTO POD SUNCEM, program s koji smo krenuli u rujnu 2015. godine gdje toj djeci želimo osigurati besplatne instrukcije, različite radionice, izlete, muzeje, kina, kazalište..

Svjedočimo kako lokalne zajednice sve više prepoznaju problem nejednakosti djece, što je iznimno važno i želimo apelirati da te aktivnosti lokalnih zajendica budu konstruktivne u smjeru osnaživanja obrazovnih kapaciteta, kako djece tako i njihovih roditelja, besplatnim instrukcijama i različitih sadržajima umjesto uniformiranja i djece i nastavnika, kojim stvaramo samo privid jednakosti. Također pozivamo sugrađane da se, potaknuti našim primjerom, angažiraju svojim vještinama i kapacitetima te da pomognu jačanju društva u kojem sva djeca imaju jednake šanse za uspjeh na temelju sposobnosti, a ne socijalnog konteksta u kojem žive.

sarolija2.jpg
Ključne riječi: djeca, siromaštvo
<
Vezane vijesti