Foto: qSportFoto: qSportVeć tradicionalni sportsko-aktivistički događaj QueerSport Weekend održao se u Zagrebu od 14. do 16. listopada. Pored sudjelovanja na sportskim turnirima i treninzima, velik broj sudionica i sudionika okupio se na predstavljanju sportskih inicijativa te panel diskusiji o homo/bi/transfobiji i seksizmu u sportu, stvaranju sigurnih prostora, uključivosti i regionalnoj suradnji. Pored zagrebačkih ekipa iz raznih sportova, na događaju su sudjelovale sportašice i sportaši iz Beograda, Splita i Osijeka.

Već tradicionalni sportsko-aktivistički događaj QueerSport Weekend održao se u Zagrebu od 14. do 16. listopada. Pored sudjelovanja na sportskim turnirima i treninzima, velik broj sudionica i sudionika okupio se na predstavljanju sportskih inicijativa te panel diskusiji o homo/bi/transfobiji i seksizmu u sportu, stvaranju sigurnih prostora, uključivosti i regionalnoj suradnji. Pored zagrebačkih ekipa iz raznih sportova, na događaju su sudjelovale sportašice i sportaši iz Beograda, Splita i Osijeka.

QueerSport Weekend već niz godina organizira qSPORT iz Zagreba, čiji su ciljevi promocija sporta i rekreacije za LGBTIQ osobe te ukidanje diskriminacije unutar sporta, a podršku je pružila i udruga Queer Sport Split. Organizatori su se ove godine pridružili mreži FARE u provedbi tjedana akcije Football People. FARE je organizacija koja povezuje pojedince, neformalne grupe i nogometne klubove u cilju borbe protiv diskriminacije te kroz nogomet potiče društvene promjene.QueerSport Weekend već niz godina organizira qSPORT iz Zagreba, čiji su ciljevi promocija sporta i rekreacije za LGBTIQ osobe te ukidanje diskriminacije unutar sporta

Središnji dio QueerSport Weekenda bilo je subotnje zajedničko okupljanje u LGBT centru na brunchu, predstavljanju sportskih grupa i inicijativa, panel diskusiji i projekciji filma o nogometašicama iz Bosne i Hercegovine. qSPORT Zagreb predstavio je sekcije: plivanje, badminton, ples u paru, biciqla, priroda i društvo, kao i aktivnosti koje su se odvijale preko ljeta - odbojku na pijesku i graničar. Publika se zatim upoznala s ženskim nogometom i košarkom te Kvir kolektivom iz Zagreba. 

Predstavile su se i LGBTIQ-friendly organizacije koje djeluju u Zagrebu: sustav samoobrane Krav Maga, Capoeira Amazonas koja promiče interkulturalnost i uključivost te navijačka udruga Bijeli anđeli koja provodi akcije za toleranciju u nogometu. Naposlijetku se predstavila ženska nogometna ekipa FemSlam iz Beograda.

Posebno je zanimljiva i inspirativna bila panel diskusija o borbi protiv seksizma, homo/bi/transfobije i ostalih oblika diskriminacije u nogometu. Nogomet se obično percipira kao "muški" sport u kojem vrhunski nogometaši odlično zarađuju, dok nogometašice treniraju u vrlo lošim ekonomskim uvjetima i često nemaju podršku okoline. 

Također, često svjedočimo homofobnim, nacionalističkim i rasističkim incidentima u nogometu. Upravo su tjedni akcije FootballPeople, u kojima je sudjelovalo preko 50 zemalja, bili prilika za rad na postizanju većeg stupnja ravnopravnosti, uključivosti i tolerancije u nogometu. Djevojke iz FemSlama su tako tjedan dana prije QueerSport Weekenda u sklopu akcije Football People odigrale u Prištini prijateljsku nogometnu utakmicu, zajedno s nogometašicama iz Prištine, Novog Sada i Sarajeva. Nogometne aktivnosti nastavile su panel diskusijom i turnirom u Zagrebu.

"Fudbal je stožer patrijarhata. U njemu se sažima sva rigidnost i isključivost tradicionalnog uređenja društva kakvo je bilo na ovim prostorima u toku rata, a čije posledice osećamo u vidu konzervativizma navijačkih grupa koje ne priznaju autoritet zakona i reda, već transformišu svu frustraciju u agresiju", naglasila je Dragoslava Barzut (FemSlam, Beograd). Dodala je: "Fudbal kao takav najveći je izazov za aktivistički rad u cilju smanjenje nivoa homofobije i transfobije, ali sa druge strane fudbal kao takav ima najviše potencijala za subverzivne akcije".

Na panelu u sklopu FootballPeople inicijative, govorilo se o neformalnim mrežama podrške unutar sigurnih prostora koji se grade u LGBTIQ sportu, unutar kojih se osobe osnažuju prije nego što mogu izaći van u ostale "nesigurne" prostore. Zbog diskriminacije i heteronormativnih obrazaca u mainstream sportskim klubovima i organizacijama, važno je da postoje sigurni prostori u LGBTIQ sportu te da se propituje sport kao sustav tradicionalnih pravila i normi.

Specifičan izazov pri tome predstavlja različiti stupanj koliko su pojedinci/ke "out" što se tiče njihove seksualne orijentacije te rodnog identiteta i izražavanja, kao i prisustvo autohomofobije. Sve to neminovno utječe na vidljivost sportske grupe prema van, kao i na odnose i komunikaciju unutar grupe. Bez obzira na izazove, važno je osigurati sportske prostore bez diskriminacije, mjesta gdje se osobe imaju priliku kroz sport družiti i upoznavati – jer sve to gradi pozitivnu sliku o njihovim LGBTIQ identitetima te osigurava podršku koja je važna u homofobnoj okolini u kojoj živimo.

Koliko je ta okolina još uvijek homofobna svjedoči nam Dragoslava: "Imale smo neku situaciju u Beogradu da smo mi koje igramo fudbal dobile batine od skupine navijača koji takođe vole fudbal. Mogli smo svi sedeti i zabavljati se, ali eto mi smo bile izložene nasilju. Zašto nas nogomet ne bi mogao spajati, a ne da potiče na tučnjavu? Moja je poruka: Igrajmo fudbal i poštujmo se".

U zadnjem dijelu panela raspravljalo se o regionalnom povezivanju LGBTIQ sportskih inicijativa i organizacija, kao i o povezivanju s LGBTIQ-friendly sportskim organizacijama. Jasmin iz Zagreba bio je vrlo zadovoljan diskusijom: "Panel mi se svidio jer se osim samih govornika uključilo i više osoba iz publike sa svojim komentarima te je bilo više rasprave i podijeljenih mišljenja nego prijašnjih godina, što mislim da je dobro".Bez obzira na izazove, važno je osigurati sportske prostore bez diskriminacije, mjesta gdje se osobe imaju priliku kroz sport družiti i upoznavati 

Matija je također podijelio svoje dojmove: "Jako mi je falilo nekakvih događanja u Osijeku tako da sam za ovaj događaj morao uzeti godišnji da mogu doći prisustvovati. Jako mi je drago što su nam se ove  godine još neke sekcije predstavile i što se širi opseg udruga/inicijativa koje se uključuju u program. Posebno mi se svidio naglasak na međunarodnoj i regionalnoj suradnji koja nam je svakako potrebna".

Nakon panel diskusije prikazan je kratki film Ade Sokolović Volim SFK o ženskom nogometnom klubu SFK 2000 Sarajevo, višestrukom prvaku Bosne i Hercegovine, uspješnom i u Ligi prvaka. Nini Marks iz Splita se jako svidio film, pogotovo zato što je već imala priliku upoznati nogometašice iz Sarajeva: "Upoznala sam ih na prijateljskoj utakmici. Iako u ženskim nogometnim klubovima obično postoje tzv. klanovi, među curama iz SFK osjeća se posebno dobra vibra, jedinstvo i sklad".

Jelena Čelebić (FemSlam, Beograd) film je doživjela vrlo emotivno: "Film je u meni izazvao bujicu pomešanih osećanja – neku neodređenu tugu zbog uslova u kojima te cure treniraju i igraju, pri čemu ne mislim samo na finansije, već i na to koliko malo podrške imaju u svemu što rade. S druge strane, tu je ta radost zbog toga što vidim da one žive ljubav prema fudbalu, da njihova ljubav i predanost nadilaze predrasude, religije, etnicitete i sve one linije razdvajanja sa kojima smo svi mi, u manjoj ili većoj meri, svakodnevno suočeni".

Na QueerSport Weekendu održani su i turniri i treninzi u nekoliko sportova. Matija nam je opisao kako je bilo na treningu badmintona: "Bilo je malo drugačije nego prijašnjih godina jer je bilo jako puno novih ljudi koji su došli na početni trening da vide kako to izgleda, zbog čega mi je jako drago. Mi 'stariji'' smo odigrali par mečeva kao dio 'mini-turnira' što je dalo malo natjecateljskog duha svemu tome".

Nažalost, neki sportovi su morali ići paralelno, tako da se u subotu popodne paralelno odvijali badminton, ženska košarka i ples u paru. Unatoč zgusnutom rasporedu,  mnogi su išli na više sportova pa tako i Nina: "Aktivan sam tip, nemam mira, tako da mi je najbolje bilo na badmintonu i nogometu. Bilo je super društvo, iako nisam ranije nikoga poznavala, sklopljena su nova poznanstva".Barzut: "Fudbal je stožer patrijarhata. U njemu se sažima sva rigidnost i isključivost tradicionalnog uređenja društva"

Za nogometni turnir, u sklopu akcije FootballPeople, Dragoslava primjećuje: "Kao i prošle godine i ovaj je turnir u fudbalu imao za cilj da poveže i međusobno osnaži LBT žene iz regiona".

Jelena se složila i pohvalila organizaciju: "Fudbalski turnir je bio odličan, zaista odličan. Važno mi je što smo se okupile, bile na istom mestu, smejale se, razgovarale, radovale, glupirale, malo i svađale oko promašenih golova… i na kraju razmenile ideje o nekim mogućim budućim susretima. I naravno, volela bih da nas je bilo više, što nikako nije kritika upućena organizatorkama, već potreba da se to naše mesto slobode stalno širi, da budemo potpora jedne drugima, da nas bude ’tu’ više jer nas ima daleko više."

Održani su u sklopu QueerSport Weekenda i treninzi plivanja i sustava samoobrane Krav Maga te rasplesani Queer Sport Party.  

Tri dana QueerSport Weekenda donijela su brojne sportske radosti, emotivne diskusije, mnoga nova poznanstva, nove poglede na izazove s kojima se susreću LGBTIQ osobe u sportu, kao i nove ideje za suradnju.

*Više informacija o qSportu pronađite ovdje.
<
Vezane vijesti