Predstavnici Srpskog demokratskog foruma poslali su pismo Ivi Josipoviću u kojem upozoravaju na sve učestaliju praksu slanja policijskih patrola na teren, najčešće Kordun i Zapadnu Slavoniju, kako bi provjerile žive li tamošnji Srbi u kućama čiju je obnovu financirala država.

Kratak put od države starateljice do stečajnog suca koji pustoši privatne račune mahom pauperiziranih povratnika, bizarno ali istinito, ima uporište u nekoliko zakona RH

Sanaderov "Hristos se rodi" mogao bi se na dugi rok razotkriti kao jedna od zlokobnijih izjava za dobrobit srpske manjine u Hrvatskoj. Godinama, naime, perpetuira potpuno pogrešnu javnu sliku da je na prava Srba, uključujući povratnike, stavljena točka.  Predstavnici Srpskog demokratskog foruma (SDF) poslali su nedavno pismo predsjedniku Ivi Josipoviću, u kojem ga upoznaju sa sve učestalijom praksom slanja policijskih patrola na teren, najčešće Kordun i Zapadnu Slavoniju, kako bi provjerile žive li tamošnji Srbi kontinuirano, dulje od šest mjeseci, u kućama čiju je obnovu financirala država.

U zakonske okvire kamuflirana  represija do danas je rezultirala podizanjem oko 150 tužbi za naknadu novca uloženog za obnovu kuća Srba povratnika, kojima bi nakon pravomoćne presude na račun mogle sjesti ovrhe od više stotina tisuća kuna. Kratak put od države starateljice do stečajnog suca koji pustoši privatne račune mahom pauperiziranih povratnika, bizarno ali istinito, ima uporište u nekoliko zakona RH. "Provedbu mjera"  pojasnili su nam u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, resoru zaduženom za pomoć prognanicima, izbjeglicama i povratnicima.

"Što se tiče pokretanja postupaka protiv korisnika prava na obnovljeni objekt, dopustite da vas izvijestimo kako je Ministarstvo zakonskim odredbama obvezno pokrenuti postupke protiv korisnika koji ne ispunjavaju ugovorom preuzete obveze. Najčešće se radi o korisnicima koji se nisu uselili u obnovljene objekte više godina nakon obnove", stoji u odgovoru Ministarstva na upit H-Altera.

Mira Nikolić, danas stanovnica vojvođanskog sela Kovin. Prema zaprimljenoj tužbi, Republici Hrvatskoj mora vratiti više od 200 tisuća kuna za obnovljenu kuću u Kusonjama

Uz pedantno navođenje zakonskih akata,  prema kojemu su se "korisnici obnovljenih objekata dužni useliti najviše 30 dana od dovršetka obnove i tamo prebivati najmanje deset godina",  ministarstvo stroge kontrole prešućuje cijeli set problema iz resora kojega, evidentno, ne pokrivaju. Riječ je o elementarnim ljudskim pravima. 

DORH tužbe podiže po službenoj dužnosti, a što treniranje strogoće donosi povratnicima i onima kojima bremenite životne prilike to nisu omogućile, za H-Alter svjedoči 53- godišnja Mira Nikolić, danas stanovnica vojvođanskog sela Kovin. Prema zaprimljenoj tužbi, Republici Hrvatskoj mora vratiti više od 200 tisuća kuna za obnovljenu kuću u Kusonjama, selu istočno od Pakraca, iz kojega je otišla u ratnom vihoru.

"Voljela bih da nas je država prije slanja tužbe priupitala koji su razlozi nepovratka ili izbivanja iz kuće. Suprug koji boluje od dvije vrste epilepsije, nezaposleni sin i ja, stanujemo u 45 kvadrata montažne kućice, koju nam je omogućila talijanska humanitarna organizacija Intersos. U rujnu moram doći na suđenje u Pakrac, ali ne znam kako ću se pojaviti i dati iskaz. Jednostavno nemam novca", kazuje Mira Nikolić.

Predsjednik SDF-a Veljko Džakula upozorava da se nadzor, a potom i tužbe, provode samo nad vlasnicima obnovljenih nekretnina srpske nacionalnosti.

dzakula.jpg

Diskriminatorna praksa u trokutu tužba-ovrha-deložacija i njeno zakonsko pokriće, posebno strši u kontekstu uspješnog hrvatskog zatvaranja EU Poglavlja 23, baš onoga koji regulira pitanja ljudskih prava. Hrvatska i dalje čeka jednaki pravni okvir stambenog zbrinjavanja za sve bivše nositelje stanarskog prava, upozorili su nedavno i iz Platforme 112. Zadnje izmjene Zakona o posebnoj državnoj skrbi uskratili su pravo na darovanje kuće i stana u državnom vlasništvu svim povratnicima s područja Srbije, neovisno o etničkom porijeklu, a isto je  s povratnicima koji su imali peh vratiti se u mjesta o kojima RH, po slovu zakona, posebno ne skrbi.

"S ciljem rješavanja svih nejasnoća i mogućih nelogičnosti, u pripremi je novi Zakon o potpomognutim područjima. Shodno tome, Vlada RH će razmotriti primjedbe i prijedloge svih relevantnih dionika, kako bi usuglasila njegove izmjene i dopune",  dio je odgovora iz Ministarstva. Ime možda kazuje da su fokusirani na EU fondove, ali znaju sredstva povući i iz domaćeg džepa. Ni manje ni više nego onoga stradalog u ratu.


internews.jpg
Ključne riječi: Srbi u Hrvatskoj, diskriminacija
<
Vezane vijesti