Foto: Volim PuluFoto: Volim PuluPlanovi davanja pulskih plaža i nautičke luke Bunarina u koncesiju stavljeni su ponovno na dnevni red sjednice Gradskog vijeća 29. siječnja, u neizmijenjenom obliku. Kao da se savjetovanje s javnošću, tijekom kojeg je zaprimljeno čak 427 e-mailova primjedbi na planove, nije dogodilo. "Očito je kako se savjetovanje s građanima uistinu provodi samo reda radi, tj. jer je 'zakonska obveza'", poručuju iz inicijative Volim Pulu. Pozivaju građan(k)e Pule da svoje nezadovoljstvo pokažu na prosvjedu uoči sjednice Gradskog vijeća, 29. siječnja na Forumu.

"Apsurdno je da nakon ovakve očite farse od javnog savjetovanja Grad Pula pokušava umiriti javnost obećavajući kako će građani Pule imati priliku izjasniti se o svakom konkretnom prijedlogu koncesije za pojedinu lokaciju i uvjetima putem - javnog savjetovanja! Izignorirali su dosad neviđeno protivljenje javnosti donošenju planova davanja koncesija izraženo tijekom savjetovanja, ali bismo im trebali vjerovati da će kasnije "Za održavanje nesposobne i korumpirane vlasti ključna je - apatija, jer je pljačku javnih dobara najlakše provoditi pored građana koji su se predali 'sudbini' i prestali vjerovati da bilo kakav oblik otpora ima ikakvog smisla"ponovno zatražiti i, mnogo važnije, uvažiti mišljenje javnosti putem novoga javnog savjetovanja?! Građani su nezabilježenim angažmanom jasno pokazali da ne žele koncesije, što znači da onda ne žele niti odlučivati o tome kome će pripasti pojedina plaža i pod kojim uvjetima", stoji u priopćenju inicijative Volim Pulu.

Ističu kako je uvažavanje građana i njihovo uključivanje u donošenje odluka prvi korak prema stvaranju dobrog i pravedenog sustava javne vlasti koja će raditi u interesu cijele zajednice. Upozoravaju kako u korumpiranom sistemu u Puli ne vodi se računa o potrebama stanovnika grada, a institucije je zarobila stranka koja vodi sebičnu klijentelističku politiku, a kažnjava kreativnost i razmišljanje svojom glavom.

"Za održavanje nesposobne i korumpirane vlasti ključna je - apatija, jer je pljačku javnih dobara najlakše provoditi pored građana koji su se predali 'sudbini' i prestali vjerovati da bilo kakav oblik otpora ima ikakvog smisla. Inicijativa Volim Pulu pokazala je da itekako ima smisla djelovati i potaknula sugrađane na izlazak iz te apatije što su dokazali velikim odazivom na savjetovanje o koncesijama te iskazanim interesom za javnu raspravu", poručuju.

Inicijativa poziva građan(k)e Pule da svoje nezadovoljstvo korumpiranim sustavom vlasti pokažu na prosvjedu uoči sjednice Gradskog vijeća, u utorak 29. siječnja na Forumu.

Ključne riječi: Pula, javni prostor, koncesije, plaže
<
Vezane vijesti