Foto: Prijatelji životinjaFoto: Prijatelji životinjaKampanja Ljubav se ne kupuje za cilj ima promociju udomljavanja životinja umjesto njihove kupnje. Kampanji se pridružila tvrtka Čistoća d.o.o. – Varaždin koja je samoinicijativno predložila da se njezini kamioni oslikaju vizualima kampanje. Osim što su odlučili podržati ovu kampanju, radnici Čistoće iz Varaždina žive u skladu s idejom o suživotu sa životinjama, što se može vidjeti kroz njihov "običan dan na poslu" u kojemu ih dočekaju tri pseća i dvadesetak mačjih prijatelja o kojima skrbe u krugu tvrtke.

"Zaprimili smo e-mail od varaždinske Čistoće, koji nas je ugodno iznenadio. Zamolili su nas da im pošaljemo pripreme za plakate kampanje ‘Ljubav se ne kupuje’ objašnjavajući kako su već nekoliko godina aktivni u zaštiti životinja i da žele konkretno pridonijeti", objašnjava Stela Cota, koordinatorica Mreže za zaštitu životinja koju vodi udruga Prijatelji životinja.Prošle godine Grad Varaždin pridružio se lokalnim zajednicama koje su propisale trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka, a pratili su ga i mnogi gradovi i općine Varaždinske županije, što je pozitivan primjer za sve one koji to još nisu napravili

''Briga o ozlijeđenim, bolesnim ili trudnim mačkama često postane opravdanje i razlog njihovim vlasnicima da ih prestanu nazivati svojim ljubimcima pa ih izbacuju iz domova ostavljajući ih na raznim mjestima na periferiji Varaždina. Neke mačke same pronađu put do naše tvrtke dok neke radnici pokupe na terenu u veoma lošem stanju. Nakon zdravstvenog tretmana, oporavka i sterilizacije pokušavamo im pronaći 'zauvijek dom', dok ga neke od mačaka već imaju – kod nas. Izravnom promocijom slogana ‘Udomi, ne kupuj’ želimo pomoći napuštenim životinjama i pokazati da se svi zajedno trebamo uključiti kako bi sva skloništa bila prazna”, rekla je Jelena Vadla, suradnica za zaštitu okoliša iz Čistoće.

Prošle godine Grad Varaždin pridružio se lokalnim zajednicama koje su propisale trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka, a pratili su ga i mnogi gradovi i općine Varaždinske županije, što je pozitivan primjer za sve one koji to još nisu napravili. Varaždin je najavio i subvencioniranje kastracija i promociju udomljavanja kako bi olakšao rad skloništa i smanjio ljudsku neodgovornost zbog koje pate životinje.

"Na području Varaždina djeluje udruga Spas čije je sklonište pretrpano nekada nečijim, a sada odbačenim psima. Stoga inicijativa Čistoće daje nadu da će poruka ‘Ljubav se ne kupuje’ pomoću njihovih kamiona doći do mnogih srca građana Varaždinske županije, a kroz zaslužene pohvale obići i cijelu Hrvatsku", ističe Barbara Jagec iz udruge Sklonište dobrote iz Čakovca, dodavši da je i njezin grad propisao trajnu sterilizaciju i provodi kontrolu mikročipiranja svih pasa.

Više o kampanji 'Ljubav se ne kupuje' i informacije kako pomoći napuštenim životinjama nađite na stranici Prijatelja životinja.

Ključne riječi: zaštita životinja, udomljavanje
<
Vezane vijesti