Foto: Prijatelji životinjaFoto: Prijatelji životinjaUdruga Prijatelji životinja i dalje traži povratak potpune zabrane korištenja petardi tijekom cijele godine. Nekoliko ministarstava dalo je svoju podršku kampanji za zabranu petardi pa se tako Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Ministarstvu turizma i Ministarstvu zdravstva pridružilo i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Irska je, primjerice, potpuno zabranila petarde, u Belgiji je korištenje petardi kategorije F3 kazneno djelo, a u Švedskoj petarde smiju koristiti samo za to osposobljene i ovlaštene osobe.

Udruga Prijatelji životinja, koja se i dalje zalaže za potpunu zabranu korištenja pirotehničkih sredstava tijekom cijele godine, kako je to ranije i bilo, javlja i da je posljednje u nizu ministarstvo navelo da daje podršku zabrani prvenstveno u cilju zaštite ljudi, životinja i okoliša te održavanja sigurnosti i mira.

Naglašavaju da profit proizvođača opasnih eksplozivnih tvari, koje su ranije bile s razlogom zabranjene tijekom cijele godine, ne smije biti važniji od javnog interesa te da novcem ne možemo mjeriti izgubljene prste ili vid djeteta ili život stradaloga psa.

Peticija za zabranu korištenja pirotehničkih sredstava tijekom cijele godine može se potpisati ovdje.

<
Vezane vijesti