Foto: Arhiva Srđ je našFoto: Arhiva Srđ je naš"Ovo je velika pobjeda u našoj kampanji i potvrda naših tvrdnji o neprihvatljivosti ovog projekta za okoliš! Sada ćemo tražiti i poništenje lokacijske dozvole koja je bila izdana temeljem ove srušene studije", komentirao je Enes Ćerimagić, pravnik Zelene akcije, odluku Upravnog suda kojom se poništava studija utjecaja na okoliš za golferski projekt na Srđu.

Nakon tri godine pravne bitke jučer je Upravni sud u Splitu potvrdio ono što inicijativa Srđ je naš, Zelena akcija i struka od početka govore, a javnost zna - projekt apartmanizacije Srđa nije prihvatljiv za okoliš.

Tim povodom danas su predstavnici inicijative Srđ je naš i Zelene akcije, koji su i podigli tužbu kojom je srušena ova Studija, održali konferenciju za medije pred gradskom vijećnicom u Dubrovniku. "Ovo je velika pobjeda u našoj kampanji i potvrda naših tvrdnji o neprihvatljivosti ovog projekta za okoliš! Sada ćemo tražiti i poništenje lokacijske dozvole koja je bila izdana temeljem ove srušene studije. Presuda Upravnog suda početak je kraja projekta apartmanizacije Srđa. Taj projekt od početka preživljava na prividu koji je stvaran agresivnom marketinškom kampanjom i manipulacijom razno-raznim procedurama. Jedna po jedna urušavaju se odluke na kojima je ovaj projekt utemeljen, sve zahvaljujući sad već desetogodišnjem predanom trudu organiziranih građana. Ovim putem zahvaljujemo svima na podršci i potpori kroz sve ove godine", rekao je Enes Ćerimagić, pravnik Zelene akcije.

Capor je podsjetio da je gradonačelnik Vlahušić upravo poništeno rješenje navodio kao jedan od glavnih razloga svoje potpore projektu na Srđu.

Ćerimagić je podsjetio: "Ovo nije prva presuda u korist građanske inicijative SJN, a vjerujemo da nije niti posljednja. Prije nepune dvije godine Visoki upravni sud srušio je Odluku kojom je projekt apartmanizacije Srđa narastao za tri puta. Mimo toga, protiv raznih dozvola na kojima je utemeljen ovaj zahvat vodi se još nekoliko postupaka i sigurno smo da ćemo ih, temeljito i ustrajno kao i do sad, na kraju sve dobiti. Ovo je pobjeda građana nad špekulantima.", zaključio je.

Koordinator Inicijative Srđ je naš Đuro Capor podsjetio je na glavne argumente zbog kojih su Udruga hrvatskih arhitekata, Zelena akcija i Inicijativa Srđ je naš 2013. pokrenuli upravni spor protiv Rješenja o prihvatljivosti studije utjecaja na okoliš. Capor je istaknuo da je studija razmatrala samo utjecaj izgradnje golf igrališta na okoliš, a nije provjeravala utjecaj izgradnje vila i apartmana  dostatnih za stanovanje 20.000 stanovnika na platou Srđa i utjecaj te izgradnje na svjetsku baštinu na što je i UNESCO upozorio Republiku Hrvatsku.

Capor je podsjetio da je gradonačelnik Vlahušić upravo poništeno rješenje navodio kao jedan od glavnih razloga svoje potpore projektu na Srđu. Slijedom ove sudske presude očekujemo da gradonačelnik Vlahušić i gradska uprava prestanu podupirati ova projekt jer je on na više razina  štetan za građane Dubrovnika. Nikad nije napravljena analiza troškova izgradnje i održavanja infrastrukture kao niti koliki dio toga se prema zakonu mora platiti iz javnih sredstava – onih Grada Dubrovnika, ali i iz sredstava drugih javnih poduzeća kao što su npr. Hrvatske vode, Hrvatske ceste i dr.

Ključne riječi: Srđ je naš, Srđ
<
Vezane vijesti