Izvor: Pomorac.net<br>Izvor: Pomorac.net
Tri rashodovana broda Splitske plovidbe, Krka, Orebić i Vranjic, više od četiri mjeseca "krase" obale Marjana i Čiova. Nasukali su se za vrijeme orkanske bure u ožujku ove godine, zbog loše osiguranog veza.

Iako je tada krenula priča kako će biti uklonjeni za nekoliko tjedana i kako neće dočekati turiste to se nije dogodilo. Kako nam je rečeno iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, koraci za osiguravanje nasukanih brodova započeli su nekoliko dana nakon nesreće. Točnije, Lučka kapetanija Split naredila je Splitskoj plovidbi da brodove ukloni zbog opasnosti koju predstavljaju za sigurnost plovidbe, okoliš, sigurnost stanovništva, te moguće štete po lokalni turizam.

"U skladu s izdanim rješenjima brodovlasnik je osigurao stalnu službu čuvanja podrtina radi sigurnosti građana i stalnu uslugu sprečavanja onečišćenja mora koje podrtine odnosno ostaci goriva i ulja mogu uzrokovati ekološkim brodicama i drugim zaštitnim sredstvima, te su brodovi ograđeni zaštitnim branama protiv onečišćenja", navode iz Ministarstva.

Mosor Prvan iz udruge Sunce smatra da podrtine ne predstavljaju neku ekološku opasnost, ali ističe nebrigu samog vlasnika oko brodova zbog čega je primarno i došlo do incidenta. On upozorava i na prebacivanje odgovornosti nakon nesreće, što smatra sramotnim s obzirom na to da je Hrvatska potpisnica međunarodnih sporazuma po kojima se točno zna tko i kako treba reagirati prilikom takvih nesreća. Najvećim problemom smatra činjenicu da je trebalo nekoliko dana da se postave brane protiv onečišćenja jer nitko nije mogao sa sigurnošću tvrditi da su nasukani brodovi prazni te da ne mogu izazvati značajnije onečišćenje, kao i to da je toliko vremena prošlo, a da brodovi još uvijek nisu uklonjeni. Nasukavanje smatra dobrim pokazateljem kako nadležne službe nisu spremne brzo reagirati prilikom manjih nesreća, a kamoli većih i ozbiljnijih na otvorenom moru, do kojih bi moglo doći u slučaju eksploatacije nafte u Jadranu.

U Ministarstvu pomorstva navode kako bi do uklanjanja brodova trebalo doći do kraja ovog mjeseca te navode kako je u skladu s odredbama Pomorskog zakonika, to obveza vlasnika brodova, točnije Splitskoj plovidbi d.d. iz Splita i Corex Shipping limited iz Svetog Vincenta i Grenadina.

Saznajemo da će višemilijunske troškove uklanjanja brodova snositi osiguravatelj Raets Marine iz Nizozemske, koji je uz vlasnika, za izvođača radova izabrao nizozemsku tvrtku Marine Construct International. U Ministarstvu naglašavaju da brodove neće rezati na licu mjesta, već će se osigurati njihova plovnost i tegljenje u rezalište, najvjerojatnije tursko, jer Hrvatska više nema niti jedno rezalište brodova. Procjenjuje se da bi uklanjanje po brodu trajalo najviše od sedam do deset dana.

Ključne riječi: Split, Grad Split
<
Vezane vijesti