Foto: PixabayFoto: PixabayOrganizacioni odbor Bh. povorke ponosa danas je u Sarajevu najavio prvu Bh. povorku ponosa koja će se održati 8. rujna ove godine u Sarajevu. Inicijativa da se organizira ovaj događaj dolazi iz LGBTIQ zajednice, od grupe aktivista i aktivistkinja iz Prijedora, Banja Luke, Sarajeva, Bijeljine, Tuzle i ostalih dijelova Bosne i Hercegovine.

Prva povorka ponosa LGBTIQ zajednice organizira se pod sloganom Ima izać'! što je čest izraz koji se može čuti u javnom prijevozu širom Bosne i Hercegovine. Istovremeno pod "izlaskom iz ormara" LGBTIQ osobe podrazumijevaju izražavanje svoje seksualne orijentacije, rodnog identiteta i/ili spolnih karakteristika sebi ili drugima.

"BiH konačno dobija Povorku ponosa koja je protest protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih, trans, interspolnih i queer osoba. Ona predstavlja borbu protiv nasilja i zahtjeva jednak pristup javnom prostoru kao što ga imaju i drugi građani/ke koji imaju mogućnost da izađu na proteste", rekao je na konferenciji Branko Ćulibrk, aktivist i član Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa.

Na konferenciji je govorila i aktvistkinja i članica Organizacionog odbora Lejla Huremović, koja jeistaknula da se Povorkom ponosa LGBTIQ osobe iz BiH ne bore samo za svoje slobode, već i za sve osobe i grupe koje trpe nasilje, diskriminaciju i koje su na bilo koji način isključene iz društva. Naglasila je da su LGBTIQ osobe svakodnevno izložene diskriminaciji i nasilju u obitelji, u školama, javnim institucijama i na ulici.

I zato, osmog rujna u Sarajevu - ima izać!

<
Vezane vijesti