Foto: Biljana Borzan FacebookFoto: Biljana Borzan FacebookNa koji način se Komisija namjerava boriti protiv programiranog kvarenja uređaja jučer je zastupnica Biljana Borzan upitala povjerenicu Europske komisije Bienkowsku u Europskom parlamentu i predložila uvođenje obavezne deklaracije o minimalnom trajanju proizvoda.

Europarlamentarna zastupnica Biljana Borzan je početkom ove godine poslala pisano pitanje povjerenici EK za unutarnje tržište Elizabeti Bienkowskoj o potrebi da se spriječi takozvano programirano kvarenje uređaja. Naime, tada je objavljena studija napravljena u suradnji s Europskim potrošačkim centrima koja je pokazala da je većina uređaja programirana kako bi se nakon relativno kratkog vremena pokvarila i tako primoralo kupca da kupi novi. Na primjer, pokazalo se da su perilice rublja programirane na samo dvije tisuće do dvije tisuće i petsto pranja, televizori na rad do dvadeset tisuća sati i slično.
Potrošačke udruge su trajanje uređaja povezale i s trajanjem jamstava, odnosno procijenile da "čim istekne garancija, uređaj crkne".

"Smatram da je problem programiranog kvarenja jako važan svim potrošačima u EU. Programirano kvarenje nije nešto čije postojanje još moramo istraživati i dokazivati kada primjerice svi već pri kupnji mobitela znamo da će kvaliteta njegova rada početi rapidno opadati nakon otprilike dvije godine", kazala je Borzan.

Predložila je da se uvede sustav oznaka na proizvodima kojima bi se potrošaču kupcu jasno dalo do znanja koliko minimalno pranja može očekivati od određene perilice rublja ili koliko dugo će raditi neki televizor kako bi mogao donijeti informiranu odluku o kupnji.

Sličnu inicijativu je prošle godine podržalo i Europsko gospodarsko i socijalno vijeće koje je naglasilo ekološku štetu koju uzrokuje programirano kvarenje. Procjena je da se potrošnja prirodnih resursa po osobi u zadnjih trideset godina povećala za pedeset posto, a da su velik uzrok tome lako kvarljivi uređaji, koji su dizajnirani tako da se ne mogu popraviti jer primjerice baterije nisu odvojive, nema rezervnih dijelova na tržištu i slično.

"Svaki dan na tržištu se pojavi novi model nekog postojećeg uređaja. Logično je da proizvođači žele te modele prodati, a ne biti žrtve prevelike kvalitete vlastitog proizvoda. Čak 92 posto potrošača se izjasnilo kako podržava uvođenje oznaka minimalnog rada elektroničkih uređaja. Unatoč tome, zakonodavne akcije na razini EU izostaju. Možemo li u Vašem mandatu očekivati pomake u borbi protiv programiranog kvarenja, posebice u pogledu označavanja minimalnog vijeka trajanja uređaja?", pitala je Borzan.

Povjerenica Bienkowska je odgovorila kako je osobno uvjerena da bi takve oznake trebali uvesti u cilju bolje zaštite potrošača. Ona je još od početka svog mandata isticala spremnost na rješavanje problema programiranog kvarenja. Komisija trenutačno provodi studije na pećnicama i hladnjacima kako bi provjerila navode o povezanosti jamstva i trajanja proizvoda.

<
Vezane vijesti