Foto: AgroklubFoto: AgroklubNekada zapušteno gradsko zemljište u banjalučkom prigradskom naselju Rakovačke bare ovog ljeta živi novim životom, prepunim boja i ukusa raznih poljoprivrednih kultura, zahvaljujući radu građana koji svakodnevno dolaze kako bi na ekološki način uzgajali povrće. Riječ je o prvom urbanom vrtu u Bosni i Hercegovini, koji je nastao zahvaljujući viziji Udruženja građana Gradske bašte, koji su prije godinu dana od Grada dobili na korištenje 5.000 metara kvadratnih zapuštenog zemljišta.

U priči koju donosi Agroklub, ističe se kako od zapuštenog zemljišta, godinu dana kasnije, nije ostalo ništa. Livadu, prepunu korova, zamijenila je šarena vrtna oaza na kojoj se ubiru razni ukusni plodovi, svih boja i veličina.Za potrebe ovog projekta Grad Banjaluka im je dodijelio na korištenje 5.000 metara kvadratnih zemlje, na period od pet godina, uz mogućnost produženja ugovora o korištenju, ali i povećanje površine zemlje u skladu sa potrebama zajednic

Od samog početka realizacije projekta postojala je velika zainteresiranost građana i građanki. Iz inicijative ističu da je sve u "Banjalučkoj gradskoj bašti" šaroliko – vrtlari se od male djece, od kojih najmlađe ima četiri godine, pa sve do umirovljenika. Pored različite starosne strukture, vrtlarenjem se bave i građani različitog obrazovnog statusa - od onih sa završenom osnovnom školom do doktora znanosti.

Za potrebe ovog projekta Grad Banjaluka im je dodijelio na korištenje 5.000 metara kvadratnih zemlje, na period od pet godina, uz mogućnost produženja ugovora o korištenju, ali i povećanje površine zemlje u skladu sa potrebama zajednice.

"To je mjesto na kome svaki građanin ima mogućnost da dobije jedan vid obuke. Ukoliko želite da proizvodite vlastitu hranu po bio principima znaćete da u Banjaluci postoji mjesto na kojem će vam pomoći da sve što vam je na tom putu potrebno i savladate, iznad svega uz čovjekoljublje i blagodaran odnos prema prirodi", istaknula je Biljana Banović, jedna od mentorica koje građane uče o mješovitoj sadnji, organskoj ishrani biljaka, malčiranju tla, i kompostiranju. 

Radionice su otvorene za sve građane, ne samo za one koji koriste parcele vrta.

<
Vezane vijesti