pravonagrad_logo.jpg"Apeliramo na Vladu RH da hitno donese obvezujuću mjeru o obustavi svih deložacija u vrijeme trajanja opasnosti od pandemije", pozvali su iz Prava na grad.

Udruga Pravo na grad prije dva tjedna uputila je otvoreno pismo Vladi RH i jedinicama lokalne samouprave koje sadrži četiri ključne hitne mjere za očuvanje sigurnosti doma. Do sada je ove zahtjeve svojim potpisima podržalo preko tisuću i pol građana i građanki, brojne organizacije civilnog društva poput Centra za mirovne studije, Zelene akcije, Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju, Mreže mladih Hrvatske, Hrvatske mreže za beskućnike, kao i brojni sindikati uključujući i sindikalnu središnjicu SSSH.

"Budući je jedna od osnovnih preporuka stožera za civilnu zaštitu da koliko god možemo ostanemo doma, prvi i osnovni korak koji je potrebno učiniti je da se osigura sigurnost doma kako bi provođenje mjera bilo uopće moguće za one koji ne žive u vlastitim nekretninama ili koji još uvijek te nekretnine otplaćuju putem stambenih kredita", istaknuli su iz Prava na grad u današnjem priopćenju.

S početkom novog mjeseca i naplata najamnina u javnost sve više dopiru informacije o ljudima koje se izbacuje iz stanova jer nisu u mogućnosti pokriti stambene troškove zbog gubitka primanja. "Apeliramo na Vladu RH da hitno donese obvezujuću mjeru o obustavi svih deložacija u vrijeme trajanja opasnosti od pandemije bez obzira na stambeni status kućanstva i time zaštiti javno zdravlje i zdravlje ljudi koji su pod prijetnjom gubitka doma. Zahtijevamo da se omogući građanima prijava prijetnji deložacijama i da se iste spriječe intervencijom policije", priopćili su iz Prava na grad.

Pored zabrane deložacija smatraju kako je potrebno usvojiti mjere kojima se omogućuje oprost najamnine ili dijela najamnine za one koji su izgubili primanja, ali i sveobuhvatnu mjeru moratorija na plaćanje rate stambenog kredita za sve bez penala, bez obzira na povijest podmirivanja obaveza.

"Iznova apeliramo i da se nekretnine kojima upravljaju država i grad stave u službu zbrinjavanja onih koji su bez krova nad glavom, bez obzira jesu li svoje domove izgubili u posljednjih nekoliko tjedana ili već duže vrijeme žive na ulici. Također, pozivamo i građanke i građane da potpisivanjem peticije podrže ove zahtjeve kako bismo zajednički izvršili još jači pritisak na nadležne institucije da omoguće sigurnost doma za vrijeme trajanja ove krize", zaključuju.

<
Vezane vijesti