stand_dobrote_portal_dobrote.jpgPotaknuta činjenicom da u Hrvatskoj svaki peti građanin gladuje, humanitarna udruga Portal Dobrote treću godinu za redom pokreće humanitarnu inicijativu Štand dobrote koja će se održati u subotu, 11. svibnja, s početkom u 12 sati, pa do kraja rada tržnica.

"Imaš hrane viška - ostavi, treba ti hrana - uzmi" natpis je koji obilježava štand na kojem će prodavačima biti moguće, po završetku rada tržnice, ostaviti višak svojih proizvoda koji bi u suprotnom bili ostavljeni po stolovima ili podu tržnice. Akcija će se održati na Dolcu, tržnicama Kvaternikov trg, TrešnjevačkI plac i Utrine.

Podaci o bacanju hrane su poražavajući. Samo u Hrvatskoj se baci oko 400 tisuća tona zdravstveno ispravne hrane, dok se na svjetskoj razini trećina proizvedene hrane nepotrebno baci, što je približno 1,3 milijarde tona.

S jedne strane imamo ljude koji bacaju hranu, a s druge strane imamo one koji nemaju što za jesti. U Hrvatskoj je broj ljudi koji žive na rubu siromaštva ili društvene isključenosti dosegao skoro 1,2 milijuna ljudi, od kojih je svaki četvrti umirovljenik!

S tim na umu, Portal Dobrote pokrenuo je projekt Nahranimo Hrvatsku koji ima za cilj potaknuti na donaciju te tako smanjiti bacanje hrane.

Ekološko humanitarna inicijativa odvija se uz pomoć naših umirovljenika, članova Sindikata umirovljenika Hrvatske koji će svojim volontiranjem biti inspiracija drugima i pokazatelj kako su "naši stari" itekako važan i velik dio društva na kojeg ne smijemo zaboraviti. Zajedno s našim umirovljenicima, kao jednom od najranjivijih skupina društva pogođenih siromaštvom, želimo ukazati na problem bacanja hrane i težak status prosječnog umirovljenika u Hrvatskoj, priopćeno je iz udruge Portal Dobrote.

<
Vezane vijesti