Foto: M.K.Foto: M.K.Hrvatska agencija za okoliš i prirodu pokrenula je Portal za sprječavanje nastanka otpada koji će služiti građanima, udrugama, poslovnim subjektima, jedinicama lokalne samouprave te ostalima zainteresiranima kao mjesto za razmjenu informacija, iskustva i primjera dobrih praksi u sprječavanju nastanka otpada.

U sklopu portala nalazi se i aplikacija za jedinice lokalne samouprave putem koje upravna tijela općina i gradova mogu prijavljivati podatke o provođenju aktivnosti i projekata usmjerenih na sprječavanje nastanka otpada. Osim gradova i općina, informacije o svojim projektima i aktivnostima mogu dostaviti i poslovni subjekti te udruge putem obrasca koji se nalazi na stranicama portala.

Uz navedeno portal sadrži: smjernice i upute kako spriječiti nastanak otpada, informacije o zelenoj javnoj nabavi, planovima gospodarenja otpadom općina i gradova, projektima koji se provode od strane općina, gradova, udruga i poslovnih subjekata, dobre primjere sprječavanja nastanka otpada iz nacionalne i europske prakse, pokazatelje za praćenje učinkovitosti provedbe mjera sprječavanja nastanka otpada koji su dio Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017.-2022. godine te niz drugih zanimljivih i korisnih informacija koje će poslužiti u aktivnostima prevencije nastanka otpada.

Pokretanjem portala za sprječavanje nastanka otpada Hrvatska agencija za okoliš i prirodu je pravovremeno ispunila jednu od obveza slijedom Akcijskog plana implementacije Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske 2017.-2022. 

<
Vezane vijesti