H-Alter
 Google je nakon dva mjeseca pregovora s francuskim novinskim portalima potpisao sporazum s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom po kojem će internetski div ustanoviti fond od 60 milijuna eura za pomoć u prilagodbi starih medija digitalnoj tehnologiji

Google je nakon dva mjeseca pregovora s francuskim novinskim portalima potpisao sporazum s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom po kojem će internetski div ustanoviti fond od 60 milijuna eura za pomoć u prilagodbi starih medija digitalnoj tehnologiji.

Google će pomoći francuskim novinskim organizacijama da povećaju svoj prihod od internetskog oglašavanja i osnovati fond od 60 milijuna eura za financiranje inovacija u digitalnom nakladništvu, čime je riješen spor treba li Google plaćati objavu novinskih sadržaja u rezultatima svojih pretraga.

Sporazum, koji su u petak objavili francuska vlada i Google, novinskim će kućama dati pristup platformama za oglašavanje na vodećem internetskom pretraživaču.

Čitatelji i europski nakladnici zatražili su od vlada Francuske, Njemačke i Italije da primoraju Google na plaćanje a tvrtka je zaprijetila da, ako joj bude naplaćivano za sadržaj, neće indeksirati europske novinske stranice.

Tvrtka je u petak rekla da dogovor s Francuskom znači da neće morati plaćati za kratke izvadke koji se pojavljaju na Googleovom pretraživaču. Francuska je imenovala posrednika za vođenje pregovora s francuskim nakladnicima a oni su ocijenili da je dogovor sretan zaključak spora.

Na potpisivanju sporazuma s Holandeom u Elizejskoj palači bio je izvršni predsjednik Googlea Eric Schmidt. "Naši pretraživači generiraju milijarde klikova mjesečno a naša oglašivačka rješenja, u koja smo uložili milijarde dolara, njima pomažu zaraditi na tom prometu, napisao je glede tog sporazuma Schmidt na Google Blogu", prenosi Hina.

Sporazum će omogućiti medijskim kućama da iskoriste Googleove oglašivačke platforme koje uključuju Ad Sense i AdMob za mobitele. Google mjesečno nakladnicima u svijetu upućuje oko šest milijardi klikova što predstavlja veliki potencijal za zaradu prodajom reklama koje se postavljaju uz sadržaj i privlačenjem novih čitatelja. Klikom na reklamu generira se prihod koji će se dijeliti no još nije poznato kako. Očekuje se, međutim, da će veći dio ići francuskim nakladnicima.

Ključne riječi: internetski portal, Francuska
<
Vezane vijesti