Čak 84,23 posto građana Dubrovnika koji su izašli na referendum izjasnilo se protiv apartmanizacije Srđa. Problem je međutim, isti kao i u Fužinama, nedovoljan odaziv. "Više od deset tisuća Dubrovčana jasno su pokazali da ne žele ovakav projekt. Nastavit ćemo se boriti za viziju Srđa koja će na prvo mjesto staviti građane, a ne investitora."

...najavljuje Đuro Capor iz inicijative "Srđ je naš".

Čak 84,23 posto birača koji su izašli na današnji referendum u Dubrovniku izjasnilo se protiv usvajanja Urbanističkog plana uređenja za golfersko-nekretninski projekt na Srđu, neslužbeni su podaci s 50 od postojećih 59 biračkih mjesta., Građani su vrlo jasno rekli što misle i njihova se volja mora poštovati, zaključak bi bio svakog referenduma u svakoj demokratskoj zemlji. Međutim, zbog iznimno lošeg i nedemokratskog hrvatskog Zakona o referendumu, odluka građana i građanki Dubrovnika nije obvezujuća za vlastodršce. Naime, na referendum se na 50 od 59 biračkih mjesta odazvalo 30,92 posto birača. Kao i u slučaju prije dva tjedna održanog referenduma u vezi vjetroelektrana u Fužinama, na referendum nije izišao dovoljan broj njih, pedeset posto plus jedan, kako bi odluka bila obvezujuća. Zakon o referendumu je skrojen tako da rezultati niti jednog lokalnog referenduma u Hrvatskoj ne mogu biti obvezujući za vlast.  

"Ponosan sam što je toliki broj Dubrovčana iskoristio svoje građansko pravo da o ovom projektu odlučuje. Projekt koji je uživao toliku potporu premijera, ministara gradonačelnika nije dobio povjerenje građana u čije ime se tobože planira. Investitor i vlast su zajedničkim naporima pokušali uvjeriti Dubrovčane kako neće zaustaviti projekt kako god da odluče na referendumu. Opstruirajući referendum pozivima na neizlaženje pokazali su da nemaju namjeru provoditi volju građana nego građenima nametati volju investitora", komentirao je Đuro Capor iz inicijative Srđ je naš.


Dubrovačkim aktivistima i dalje dolaze poruke podrške

img_20130428_204134.jpg img_20130428_204134.jpg

Capor ističe kako je više od deset tisuća Dubrovčana zaokružilo protiv na glasačkom listiću čime su jasno su iskazali da ne žele ovakav projekt. "Nastavit ćemo se boriti za viziju Srđa koja će na prvo mjesto staviti građane, a ne investitora", najavljuje.

Podsjećamo, udruga Zelena akcija i inicijativa Srđ je naš početkom su mjeseca podnijeli tužbu protiv rješenja Ministarstva zaštite okoliša i prirode o prihvatljivosti Studije utjecaja na okoliš za projekt Razvoj golfa. Također, još 2006. godine nekoliko je dubrovačkih udruga podnijelo ustavnu tužbu zbog nezakonitih izmjena prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije koje je potpisao tadašnji Vladin povjerenik. Tim je izmjenama obuvat za golf u prostornom planu narastao čak tri puta. Ustavni je sud proslijedio slučaj Upravnom sudu, ali Upravni sud se još nije očitovao. Udruge su podnijele i upravnu tužbu protiv UPU-a 2012. godine. I ta tužba također još čeka rješenje. 

"Podnijet ćemo i ustavnu tužbu u vezi izlaznosti na referendum jer u Ustavu nije propisana obaveza izlasnosti od pedeset posto plus jedan birač. Zakon o referendumu nije usklađen s Ustavom", ističe Enes Ćerimagić, pravnik Zelene akcije.

Usklađivanje Zakona o referendumu s Ustavom još je jedno neispunjeno obećanje Kukuriku koalicije.

Ključne riječi: Srđ je naš, Srđ
<
Vezane vijesti