p1120419.jpgSinoć je na platou Doma mladih u Splitu održan performans naziva "Događalo se to jednog dana u misecu, tamo neke teške godine" tijekom kojeg su udruge grada Splita odigrale dramski prikaz egzekucije aktivista i splitskih udruga od strane tajanstvenog "cvikeraša" koji se nalazio na balkonu Doma mladih. Performans problematizira organiziranu i sustavnu egzekuciju civilnog društva kroz direktnu asocijaciju na fašističke režime.

Predstavnici udruga jedan po jedan izlazili su ispred egzekutora i pokušavali mu objasniti zašto udruge za suvremenu kulturu, mlade, ljudska prava, queer kulturu, feminizam i zaštitu prirode ne bi trebale biti ukinute.Upravo u trenutku dok je ministar kulture Zlatko Hasanbegović u svom prvom službenom posjetu Splitu, splitske udruge ovim alegorijskim dramskim performansom ukazuju na važnost uloge civilnog društva

Jednog za drugim "cvikeraš", kojeg je utjelovio Damir Pivac, prekidao ih je u njihovim obrazloženjima ismijavajući pojmove kao što su manjine, integracija, izvaninstitucionalno obrazovanje, ženska prava i mladi i to direktnim aluzijama na Goebbelsa i fašističke principe.

U jednom trenutku cvikeraš kaže: "Umjetnost, obrazovanje, kultura –odmah se sjetim uvaženog kolege Goebelsa koji je rekao - kada čujem riječ kultura hvatam se za revolver".  Nakon što je izvrijeđao sve, "krvnik", kojeg je utjelovio Hrvoje Cokarić, dolazio je po predstavnike udruga i vodio ih u mrak, odakle bi se začuo pucanj koji implicira konačano gašenje udruga i aktivista. I tako sve dok od predstavnika udruga nije ostao nitko.

U ozračju trenutnih napada na civilno društvo u Hrvatskoj, gdje se sa više strana smanjuju ili ukidaju donacije i ometa rad te se javno govori kako njihov rad nije vrijedan ni potreban hrvatskom društvu, splitski aktivisti i aktivistkinje ovaj performans vide kao upozorenje.

Upozorava se upravo na činjenice - kako udruge civilnog društva već više od 20 godina u Hrvatskoj, pa tako i u Splitu, grade demokratski sustav, rade na zaštiti ljudskih prava, zaštiti prirode, izvaninstitucionalnom obrazovanju, u kulturi i umjetnosti, a čijim ukidanjem bi društvo ostalo uskraćeno za mnoge sadržaje i aktivnosti koje razvijaju, unaprjeđuju i oplemenjuju naše društvo.

Upravo u trenutku dok je ministar kulture Zlatko Hasanbegović u svom prvom službenom posjetu Splitu, splitske udruge ovim alegorijskim dramskim performansom koji neminovno završava egzekucijom civilnog sektora, ukazuju na važnost uloge civilnog društva i potrebu za očuvanjem sustava za njegovo djelovanje, kako u gradu - tako i u državi.

 

aem_copy57325.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
<
Vezane vijesti