Foto: Slow FoodFoto: Slow FoodDo 15. ožujka 2020. godine svatko može kandidirati za ukrcavanje na Arku okusa neki znameniti proizvod iz svoje lokalne gastronomije.

Projekt Hrana je kultura lansira novi izazov: nakon natječaja za kuhare i učenike škola evo prilike za sve građane Europe da aktivno sudjeluju u novom natječaju. Od danas do 15. ožujka 2020. godine svatko može kandidirati za ukrcavanje na Arku okusa neki znameniti proizvod iz svoje lokalne gastronomije. Ova inicijativa Slow Fooda - katalog proizvoda kojima prijeti nestanak, a koji pripadaju kulturi, povijesti i tradiciji cijelog svijeta - u ovom trenutku broji 5.000 putnika.  

Sudjelovati je lako: samo kliknite ovdje i pružite što je više informacija o izabranom proizvodu: njegovo ime, kako se koristi u kuhinji, na koji je način povezan s lokalnom kulturom i poviješću, kao i svojstva koja ga čine jedinstvenim. Po okončanju kampanje komisija će izabrati izniman proizvod koji će biti uvršten u međunarodnu izložbu Hrana je kultura posvećenu Arki okusa i očuvanju bioraznolikosti. Izložba, koja je inaugurirana u Stockholmu, od 11. do 25. listopada bit će postavljena u Beogradu, nakon čega će putovati po europskim muzejima. Pobjednik će imati priliku provesti vikend u Langhama i Roeru, na sjeveru Italije, u regiji Pijemont.

Kompletna pravila možete pročitati ovdje.

Cilj projekta “Hrana je kultura” podizanje je svijesti građana Europe o važnosti baštine hrane kao načina izražavanja pripadnosti Europi te bolje razumijevanje bogatstva i jedinstvenosti europske kulturne raznolikost. Od iznimne je važnosti za sve nas posvetiti više pažnje zaštiti i promociji našeg nasljeđa hrane. Slow Food na tome radi već godinama, katalogizirajući u svojoj Arki okusa proizvode kojima diljem svijeta prijeti nestanak.

Projekt “Hrana je kultura”, koji se financira kroz program Kreativna Europa, uz doprinos Fondacije Cassa di Risparmio iz Cunea, Slow Food realizira u suradnji s Udrugom Kinookus, Transpond AB-om, Novom Iskrom i organizacijom Europa Nostra.

Ključne riječi: hrana
<
Vezane vijesti